Καρνοτόσαυρος

Κυνήγι για δεινόσαυρους στην Παταγονία, Αργεντινή

Υπό το φως των αποκαλυπτηρίων του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του νέου τους Τιτανόσαυρου μήκους 122 ποδιών και ύψους 19 ποδιών, προσφέρουμε μια στιγμιότυπο από το σπίτι του μεγάλου δεινοσαύρου στην Παταγονία της Αργεντινής.

Προϊστορική Παταγονία

Σήμερα η Παταγονία είναι μια τεράστια έκταση από στέπες και ερήμους. ενώ πριν από 95 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη Μέση Κρητιδική, η Παταγονία ήταν μια μεγάλη λιμνοθάλασσα, περιτριγυρισμένη από δάση και πεδιάδες. Περιπλανώμενοι σε αυτόν τον αρχέγονο κόσμο ήταν μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο παράξενα ζώα που έζησαν ποτέ.

Οι αρχαίοι τουρίστες θα έβλεπαν γιγάντιους σαυρόποδους (μακρύλαιμους δεινόσαυρους) να εκτείνονται σε μήκος πάνω από 120 πόδια και να ζυγίζουν όσο 40 ελέφαντες. ή τρομακτικά θηρόποδα (σαρκοφάγοι δεινόσαυροι) μεγαλύτεροι από τον Τ-Ρεξ, με κρανία στο μέγεθος ενός μεγαλόσωμου άνδρα και δόντια σαν μπανάνες.

Η Παταγονία είναι ένα σχετικά νέο hotspot για ευρήματα δεινοσαύρων. Μια τυχαία ανακάλυψη τη δεκαετία του 1980 ενός τεράστιου δεινοσαύρου γνωστού ως Αργεντινόσαυρος βάλε την Παταγονία στον χάρτη. Από τότε, οι παλαιοντολόγοι έχουν ανακαλύψει πολυάριθμους γιγάντιους δεινόσαυρους μαζί με χώρους φωλεοποίησης που αποκαλύπτουν τις μικροσκοπικές αρχές τους.

Πού να βρείτε δεινόσαυρους

Η Παταγονία προσφέρει πολλές τοποθεσίες για να δείτε δεινόσαυρους να εκτίθενται ή να ανακαλύπτονται. Το Μουσείο Παλαιοντολογίας Egidio Feruglio (MEF) βρίσκεται στην επαρχία Chubut (το πλησιέστερο αεροδρόμιο στο Trelew απέχει μόλις δύο ώρες πτήση από το Μπουένος Άιρες).

Η φιλική προς την οικογένεια συλλογή τους έχει πάνω από 1.700 απολιθώματα, συμπεριλαμβανομένων σκελετών δεινοσαύρων τοποθετημένων σε προϊστορικά περιβάλλοντα. Το μουσείο προσφέρει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, μαζί με διαδραστικά εκθέματα, καθώς και ξεναγήσεις σε χώρους ανασκαφής όπου οι οικογένειες μπορούν να δουν απολιθώματα κατά τη διαδικασία της ανασκαφής.

Διαβάστε περισσότερα  Καρυοθραύστες από ανακυκλωμένο χαρτί υγείας, τέλειοι για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Η Παταγονία είναι επίσης μοναδική ως προς την γειτνίασή της με την Ανταρκτική. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν πολλά εθνικά πάρκα και ορόσημα με θέα στους παγετώνες και τις λιμνοθάλασσες και μια ποικιλία άγριας ζωής από πούμα και άλογα μέχρι πιγκουίνους και φάλαινες.

Προφίλ δεινοσαύρων

Μερικά cool dinos που έχουν βρεθεί στην περιοχή και μπορείτε να δείτε στο MEF:

Καρνοτόσαυρος

Carnotaurus sastrei “Ταύρος που τρώει κρέας”

Ένα μοναδικό σαρκοφάγο που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά μικρά χέρια και ένα ανώμαλο κρανίο με δύο κέρατα που προεξέχουν πάνω από κάθε κόγχη των ματιών. Σχετικά μικρός (30 πόδια μήκος, 9 πόδια ύψος) σε σύγκριση με τη γύρω πανίδα, ο Carnotaurus πιστεύεται ότι κυνηγούσε μικρά ζώα, αλλά είναι επίσης πιθανό να σκάρωσε πεσμένα σαυρόποδα.

Τα κέρατα στο κεφάλι του έχουν υποτεθεί ότι βοηθούν στο χτύπημα του κεφαλιού, σε μια διαδικασία παρόμοια με τα σύγχρονα κριάρια.

Φωτογραφία του Carnotosaurus από το Μουσείο της Πράγας, ευγενική προσφορά της Wikipedia.

Amargasaurus

Amargasaurus cazaui “Λόγω της σαύρας”

Ένας άλλος σχετικά μικρός δεινόσαυρος (33 πόδια μήκος, 10 πόδια ύψος), ο Amargasaurus είναι ένα σαυρόποδο από την Πρώιμη Κρητιδική περίοδο, που διακρίνεται για τις μεγάλες αγκάθια που προεξέχουν από την πλάτη του.

Αποτελούμενες από επιμήκεις σπονδύλους, οι σπονδυλικές στήλες μπορεί να έχουν σχηματίσει ένα πανί ή να παρέμειναν ακάλυπτες, παρέχοντας χρήση για επίδειξη, μάχη ή άμυνα.

Φωτογραφία του Amargasaurus από το Μουσείο της Μελβούρνης, ευγενική προσφορά της Wikipedia.

Γιγανωτόσαυρος

Giganotosaurus carolinii «Γιγάντια Νότια Σαύρα»

Πέρα από το T-Rex, ο Giganotosaurus είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σαρκοφάγο της ξηράς που είναι γνωστό στην επιστήμη (πίσω από την Αίγυπτο Spinosaurus aegyptiacus).

Διαβάστε περισσότερα  Μεγιστοποιώντας τη συγκομιδή σας: Διάγραμμα κηπουρικής τετραγωνικών ποδιών για αρχάριους

Περίπου 43 πόδια σε μήκος, 23 πόδια σε ύψος και 10 τόνους, ο Giganotosaurus ήταν ένα πραγματικά τρομακτικό αρπακτικό.

Ένα απολιθωμένο εύρημα παρόμοιων σαρκοφάγων που πέθαναν μαζί σε ένα μονό οστέινο κρεβάτι οδήγησε τους επιστήμονες να πιστέψουν ότι ο Γιγανοτόσαυρος μπορεί να κυνηγούσε σε αγέλες για να εξοντώσει μεγάλο θήραμα σαυροπόδων.

Φωτογραφία του σκελετού Giganotosaurus από Sukram-C, Espoo, Φινλανδία, ευγενική προσφορά της Wikipedia.

Amargasaurus

Argentinosaurus huinculensis “Αργεντινή σαύρα”

Παλαιότερα το μεγαλύτερο γνωστό ζώο της ξηράς, ο Αργεντινόσαυρος εκθρονίστηκε πρόσφατα από ένα άλλο εύρημα στην Παταγονία ενός Τιτανόσαυρου αν και έχει μήκος σχεδόν 130 πόδια.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση ο Αργεντινόσαυρος δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρός, καθώς πιστεύεται ότι έχει μήκος από 70 έως 110 πόδια και βάρος μεταξύ 80 και 100 τόνων.

Ο Αργεντινόσαυρος χρειάστηκε περίπου 15 χρόνια για να μεγαλώσει σε ενήλικο μέγεθος, οπότε ήταν 25.000 φορές το αρχικό του μέγεθος.

Φωτογραφία του Argentinosaurus από το Naturmuseum Senckenberg, ευγενική προσφορά της Wikipedia.

Συμβουλές προγραμματισμού ταξιδιού για κυνηγούς δεινοσαύρων

Δεδομένου ότι η πρώτη σας στάση θα είναι το μουσείο, προγραμματίστε εκ των προτέρων στην ιστοσελιδα για να ελέγξετε για ειδικές προβολές στο αμφιθέατρο του MEF, ομιλίες και υπνοδωμάτια του μουσείου – όπου μπορείτε να περιηγηθείτε στη συλλογή με πραγματικούς επιστήμονες με φακό. Κάθε χρόνο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, το μουσείο είναι δωρεάν για το κοινό και παρουσιάζει ειδικά προγράμματα για παιδιά, συμπεριλαμβανομένων περιηγήσεων στα παρασκήνια.

Καμιά ερώτηση? Προτάσεις για άλλους Δεινοσαύρων Dig Spotlights? Φροντίστε να δημοσιεύσετε στο πεδίο σχολίων παρακάτω.

Για περισσότερους πόρους σχετικά με τους δεινόσαυρους και την Παταγονία, ελέγξτε έξω

ο Interpatagonia Η εταιρεία παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με τους δεινόσαυρους ιθαγενείς της Παταγονίας.

Διαβάστε περισσότερα  Οδηγός χειμερινού κλαδέματος: Διατηρώντας τα δέντρα και τους θάμνους σας υγιείς

Για ταξιδιωτικές πληροφορίες, ελέγξτε έξω Μοναχικός πλανήτης και τον επίσημο τουριστικό ιστότοπο της χώρας, Αργεντινή.ταξίδικαι οι δύο χρήσιμοι ιστότοποι για τον προγραμματισμό ταξιδιού.

Αγαπητέ αναγνώστη: Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών που μπορεί να κερδίσουν προμήθεια εάν κάνετε κλικ και κάνετε μια αγορά. Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας δεν επηρεάζεται από κανέναν διαφημιστή ή εμπορική πρωτοβουλία, εκτός εάν επισημαίνεται ξεκάθαρα ως περιεχόμενο χορηγίας. Καθώς τα ταξιδιωτικά προϊόντα αλλάζουν, φροντίστε να επιβεβαιώσετε ξανά όλες τις λεπτομέρειες και να μείνετε ενημερωμένοι με τα τρέχοντα γεγονότα για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές και επιτυχημένο ταξίδι.