Ένας πλήρης οδηγός για την καλλιέργεια και τη φροντίδα των λουλουδιών Clematis

Ένας πλήρης οδηγός για την καλλιέργεια και τη φροντίδα των λουλουδιών Clematis

Τα λουλούδια Clematis έχουν χιλιάδες μεμονωμένα είδη από όλο τον κόσμο, με είδη εγγενή στην Ευρασία, την Αφρική, την Αυστραλία και την Αμερική. Πολλά είναι ανθισμένα αμπέλια που κάνουν καλά σκαρφαλώματα σε πέργκολα ή πέργκολα, και μερικά άλλα είναι μικρότερα και ταιριάζουν καλά σε δοχεία. Το μέγεθος του λουλουδιού ποικίλλει για τις διάφορες ποικιλίες. Τα περισσότερα από τα μεγάλα άνθη clematis προέρχονται από την Κίνα, την Ιαπωνία και αλλού στην Άπω Ανατολή. Πολλές από αυτές τις δημοφιλείς ποικιλίες εκτράφηκαν και καλλιεργήθηκαν στην Αγγλία τον δέκατο ένατο αιώνα μετά την εισαγωγή τους από την Κίνα.

Το γένος Clematis των φυτικών ειδών έχει τρεις κύριες κατηγορίες, τα Early Bloomers, τα Repeat Bloomers και τα Late Bloomers. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε ποια ομάδα ανήκει το clematis σας, καθώς αυτό καθορίζει πότε και αν πρέπει να γίνει το κλάδεμα. Τα πρώιμα ανθισμένα δεν χρειάζονται κλάδεμα. Τα επαναλαμβανόμενα ανθισμένα πρέπει να κλαδεύονται δύο φορές το χρόνο και τα όψιμα ανθισμένα χρειάζονται ανοιξιάτικο κλάδεμα. Μέσα σε αυτές τις κατηγορίες περιλαμβάνονται διάφορες ομάδες φυτών, η καθεμία με πολλές μεμονωμένες ποικιλίες.

Clematis: Early Bloomers

Αειθαλήςανθίζει από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο – 20-40 πόδια αμπέλια, 1-4 ίντσες λευκά ή ροζ άνθη, χωρίς κλάδεμα, ζώνες 6-9

αλπικόςανθίζει τον Απρίλιο έως τον Μάιο – 6-10 πόδια αμπέλια, 1-2 ίντσες μπλε, μοβ, κόκκινα ή ροζ άνθη, χωρίς κλάδεμα, ζώνες 3-9

Μακροπέταλα (ή περονόσπορος clematis), ανθίζει τον Απρίλιο και τον Μάιο, μερικά ξαναανθίζουν το καλοκαίρι – 8-12 πόδια αμπέλια, 1-3 ίντσες μπλε ή μοβ άνθη, χωρίς κλάδεμα, ζώνες 4-9

Μοντάναανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο – 20-40 πόδια αμπέλια, 1-2 ίντσες λευκά ή ροζ άνθη, χωρίς κλάδεμα, έντονη ανάπτυξη, ζώνες 6-9

Rockeryανθίζει Απρίλιο και Μάιο – αμπέλια έως και 6 πόδια, λευκά άνθη 1-2 ίντσες, χωρίς κλάδεμα, έντονη ανάπτυξη, ζώνες 7-9

Clematis: Repeat Bloomers

Πρώιμη Μεγάλα Άνθη, ανθίζουν Απρίλιο έως Ιούνιο και πάλι τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, αμπέλια 4-12 πόδια, μεγάλα μπλε ή μοβ άνθη 6-10 ιντσών, κλαδεύονται ελαφρά στις αρχές της άνοιξης και ξανά στις αρχές του καλοκαιριού, ζώνες 4-11. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τους δημοφιλείς Clematis Jackmanii.

Clematis: Late Bloomers

Αργά μεγαλόανθοανθίζουν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, αμπέλια 6-12 ποδιών, μεγάλα λουλούδια 5-8 ιντσών μπλε, μοβ, κόκκινα, ροζ ή λευκά, κλαδεύονται νωρίς την άνοιξη, ζώνες 4-11.

Βοτανώδηςανθίζει στις αρχές του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο, 12-24 ίντσες σε ύψος με έδαφος απλωμένο έως και 3 πόδια, λευκά, μπλε ή κόκκινα λουλούδια, κλαδέψτε την άνοιξη, ζώνες 4-11.

Φυτικέλαανθίζουν από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, 10-15 πόδια αμπέλια, 3-5 ίντσες μπλε, ροζ και μοβ άνθη, κλαδεύονται νωρίς την άνοιξη, ζώνες 4-11.

Texensisανθίζουν από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο, 10-15 πόδια αμπέλια, 1-3 ίντσες κόκκινα και πορτοκαλί άνθη, κλαδεύουν νωρίς την άνοιξη, ζώνες 4-8.

Διαβάστε περισσότερα  32 (τρελοί και) λάθος λόγοι για να παντρευτείς

Βιόρνατα δερμάτινα άνθη, ανθίζουν από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, 8-12 πόδια αμπέλια, κοκκινωπά-μοβ άνθη, κλαδεύονται στα τέλη του χειμώνα ή αρχές της άνοιξης, ζώνες 4-9.

Orientalisανθίζουν από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο, 15-20 πόδια αμπέλια, 1-3 ίντσες κρεμαστά κίτρινα άνθη, κλαδεύουν νωρίς την άνοιξη, ζώνες 4-11.

Ύστερα Μικτά Είδηανθίζουν από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο, 6-30 πόδια αμπέλια (ανάλογα με το είδος), 1-2 ίντσες λευκά ή μοβ άνθη, κλαδεύονται στα τέλη του χειμώνα ή αρχές της άνοιξης, ζώνες 5-9.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες Clematis εγγενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μεγαλύτερη ομάδα ειδών είναι το Clematis Texensis, που προέρχεται από το Τέξας. Η ομάδα Viorna περιλαμβάνει δύο κοινές ποικιλίες, την Clematis Crispa, από τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και την Clematis Hirsutissima, μια μικρή μη αμπελουργική ποικιλία που συχνά ονομάζεται Hairy Clematis, η οποία προέρχεται από τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό.

 • Κληματιτής
 • Αιωνόβιος
 • Πλήρης ήλιος, αλλά κρατήστε τις ρίζες σκιασμένες.
 • Υγρό και καλά στραγγιζόμενο ουδέτερο έδαφος (6,5 έως 7,5 pH).
 • Ξεκινήστε τα μοσχεύματα σε εσωτερικούς χώρους.
 • Φυτέψτε ριζωμένα μοσχεύματα στον κήπο το καλοκαίρι.
 • Τα αγορασμένα φυτά μπορούν να φυτευτούν από τα μέσα της άνοιξης έως το φθινόπωρο.
 • Φυτό 24 ίντσες μεταξύ τους
 • Καλλιέργεια σε δοχεία:

Επιλέξτε ένα μεγάλο πήλινο δοχείο με καλή αποστράγγιση.

Φυτέψτε ένα υπάρχον φυτό για καλύτερα αποτελέσματα, αν και μπορούν επίσης να φυτευτούν μοσχεύματα.

Συνεχίστε να αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις, με τις ρίζες και τη γλάστρα σκιασμένες.

Μεταφορά κάθε τρία χρόνια περίπου.

 • Ποτίζετε τακτικά, διατηρώντας το έδαφος υγρό.
 • Κλιματικές ζώνες: Συνήθως 4-9, ορισμένες ποικιλίες αντέχουν στη ζώνη 2 και μερικές μέχρι τη ζώνη 11.
κληματιτής
Πηγή: Keith Ewing

Το Clematis μπορεί να ξεκινήσει από σπόρους ή μοσχεύματα, αλλά τα μοσχεύματα είναι πολύ πιο εύκολα. Οι σπόροι χρειάζονται μερικά χρόνια για να βλαστήσουν. Εάν αγοράσετε ένα νεαρό clematis από ένα κατάστημα κήπου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει ξεκινήσει από ένα κόψιμο. Εάν κάνετε τα μοσχεύματα μόνοι σας από ένα υπάρχον φυτό, κάντε το κατά την άνοιξη. Τα μοσχεύματα μπορούν να ληφθούν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, αλλά είναι πιο δύσκολο, τα αμπέλια είναι πιο ώριμα και αργούν να ριζώσουν. Κόψτε μερικά κλήματα με πολλά φύλλα να διακλαδίζονται από το κύριο στέλεχος, αλλά όχι λουλούδια. Με ψαλίδι, κόψτε τα κλήματα σε τμήματα, μια ίντσα περίπου πάνω από κάθε σετ διακλαδιζόμενων φύλλων. Αυτό θα σας αφήσει με πολλά τμήματα, το καθένα μήκους λίγων ιντσών με ένα ζευγάρι φύλλα στην κορυφή. Φυτέψτε σετ από 4 μίσχους σε μια γλάστρα πλάτους 6 ιντσών με καλό χώμα εκκίνησης και βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι σταθερό γύρω από κάθε στέλεχος.

Διατηρήστε τα σε υγρό περιβάλλον. Σε υγρές περιοχές, δεν χρειάζεται κάλυμμα, αλλά όταν έχω καλλιεργήσει clematis, βρήκα ότι είναι καλύτερο να κρατάω τις γλάστρες καλυμμένες με μια μεγάλη πλαστική σακούλα. Χρησιμοποιώ μια συρμάτινη κρεμάστρα, λυγισμένη για να κρατάω τη σακούλα στηριγμένη πάνω από τα μοσχεύματα. Δεν θα ριζώσουν όλα τα μοσχεύματα, αλλά αυτά που θα κάνουν θα αρχίσουν να μεγαλώνουν μέσα σε δύο μήνες. Αφαιρέστε την τσάντα και θα πρέπει να μεγαλώσουν αρκετά γρήγορα σε αυτό το σημείο. Μόλις φτάσουν τα 18 ίντσες ή τόσο ψηλά, κόψτε τα λίγο προς τα πίσω για να ενθαρρύνετε τη διακλάδωση. Φυτέψτε τα στον κήπο στα τέλη Ιουλίου ή Αυγούστου.

Διαβάστε περισσότερα  Η διαχείριση αφίδων έγινε εύκολη: Πώς να προστατέψετε τον κήπο σας

Η τοποθεσία είναι σημαντική. Θα πρέπει να έχει καλής ποιότητας ουδέτερο και καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Ο πλήρης ήλιος είναι απαραίτητος, αλλά οι ρίζες χρειάζονται λίγη σκιά. Κρατάω μερικά μεγάλα βράχια για να τα τοποθετήσω γύρω από τις ρίζες, για να κρατήσω τον ήλιο μακριά. Τα φυτά συντροφιάς μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν γύρω από τη βάση του φυτού. Τα καλά για το clematis περιλαμβάνουν το μαρούλι και άλλα βρώσιμα χόρτα, καθώς και ετήσια ή πολυετή άνθη που βοηθούν στη σκίαση των ριζών. Για τον clematis, υπάρχει ένα γνωστό ρητό που είναι πολύ χρήσιμο: «Το κεφάλι στον ήλιο και τα πόδια στη σκιά». Άλλοι σύντροφοι μπορεί να είναι θάμνοι και δέντρα για να παρέχουν μια φυσική πέργκολα.

Το Clematis πρέπει να φυτευτεί με αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί πλήρως. Οι μικρότερες ποικιλίες μπορούν να φυτευτούν σε απόσταση 18 ιντσών μεταξύ τους, τα μεγαλύτερα αμπέλια χρειάζονται 36 ίντσες, αλλά οι 24 ίντσες είναι μια καλή τυπική απόσταση για τους περισσότερους. Θα χρειαστούν ένα καφασωτό. Πριν τα φυτέψετε πραγματικά, βάλτε το καφασωτό, το καλύτερο είδος έχει ένα μικρό πλέγμα, περίπου 5 ή 6 πόδια ύψος. Τον πρώτο χρόνο, κόψτε τα λίγο προς τα πίσω αφαιρώντας τα άκρα, καθώς αυτά παρακινούν το φυτό να διακλαδωθεί. Το κλάδεμα είναι σημαντικό για πολλές ποικιλίες, αλλά όχι για τα πρώιμα άνθη. Δείτε την παραπάνω περιγραφή για πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το κλάδεμα από έτος σε έτος. Τα νεαρά φυτά χρειάζονται κάποια προστασία από το κρύο. Ξεκινήστε τα μετά τον τελευταίο παγετό αν φυτεύετε ήδη ριζωμένη κλεμάτη την άνοιξη.

Η φύτευση δοχείων είναι μια δημοφιλής επιλογή για πολλούς τύπους clematis. Οι μικρότερες ποικιλίες είναι πιο εύκολες, αλλά αν έχετε μια μεγάλη γλάστρα καλού μεγέθους, οι αμπελουργικοί τύποι θα τα πάνε καλά με ένα καφασωτό. Κατά κάποιο τρόπο, η καλλιέργεια σε δοχεία είναι ευκολότερη, επειδή αυτό τους επιτρέπει να μετακινούνται στο εσωτερικό κατά τον πιο κρύο καιρό. Επίσης, το χώμα μπορεί να διατηρηθεί πιο εύκολα υγρό και φρέσκο.

Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας χώμα γλάστρας αναμεμειγμένο με άμμο και λίπασμα. Μεταφυτέψτε το clematis σε ένα μεγάλο πήλινο δοχείο με καλή στράγγιση. Το δοχείο πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 12 ίντσες και βάθος 18 ίντσες. Γεμίζουμε προσεκτικά το χώμα γύρω από τη βάση του αμπελιού. Ποτίστε καλά το νέο φυτό. Κρατήστε τη γλάστρα έξω στον ήλιο με ένα συρμάτινο καφασωτό. Οι ρίζες πρέπει να είναι σκιασμένες. Διατηρήστε το φυτό σας καλά ποτισμένο, διασφαλίζοντας ότι το έδαφος παραμένει υγρό αλλά όχι μουσκεμένο. Όλα τα clematis που καλλιεργούνται σε γλάστρες θα πρέπει να κλαδεύονται τακτικά για τα πρώτα τρία χρόνια, τραβώντας τις άκρες των νέων στελεχών. Αυτό θα εκτρέψει την ενέργεια του φυτού στην ανάπτυξη των ριζών. Μετά από τρία χρόνια, κλαδέψτε όπως θα κάνατε για το clematis στον κήπο.

Διαβάστε περισσότερα  Τι συμβαίνει όταν αποχωρείτε από έναν άντρα; (11 Συνέπειες!)
ροζ clematis
Πηγή: catton2001

Το Clematis έχει μερικά κοινά παράσιτα που πρέπει να προσέξετε, όπως οι αφίδες, οι ωτοασπίδες και οι τρυγόνια αμπέλου. Οι αφίδες μπορούν να αφαιρεθούν με σκληρό ψεκασμό νερού. Τα αυτιά μπορούν να προληφθούν ανακατεύοντας λίγο σαπούνι πιάτων με νερό και ψεκάζοντας τα φυτά. Οι μεμβράνες μπορούν να καταπολεμηθούν χρησιμοποιώντας γη διατόμων, διάσπαρτη γύρω από τη βάση του φυτού.

Υπάρχουν μερικές ασθένειες που είναι κοινές για το clematis. Το ωίδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με λάδι neem. Η ροή της λάσπης φαίνεται από μια υγρή έκκριση κάτω από τα φύλλα που μαραίνονται. Αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα. Το φυτό πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς και να απορριφθεί μακριά από τον κήπο και το χώμα πρέπει να αντικατασταθεί. Ο μαρασμός Clematis είναι η πιο γνωστή ασθένεια. Το στέλεχος θα γίνει μαύρο και θα καταρρεύσει. Αυτό δεν είναι πάντα μοιραίο, ο clematis μπορεί να αναρρώσει από αυτό. Τα μολυσμένα φύλλα και μίσχοι πρέπει να αφαιρεθούν και να μαζευτούν προσεκτικά γύρω από τη βάση του φυτού για να αποφευχθεί περαιτέρω μόλυνση.

Οι ασθένειες μπορούν να προληφθούν επιλέγοντας ανθεκτικές ποικιλίες, επιλέγοντας υγιείς τοποθεσίες φύτευσης με πολύ καλό ήλιο και καλά στραγγιζόμενο υγιές έδαφος. Φροντίστε να ποτίζετε στο επίπεδο του εδάφους και όχι με ψεκασμό από πάνω. Ξεριζώστε προσεκτικά και κρατήστε το φυτό απαλλαγμένο από πεσμένα φύλλα και μίσχους.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε την πρόκληση του πολλαπλασιασμού με σπόρους, περιμένετε έως ότου τα λουλούδια είναι εντελώς ώριμα και αρχίζουν να γίνονται καφέ. Οι κεφαλές των σπόρων θα είναι πράσινες και θα έχουν μερικές τρίχες που φυτρώνουν γύρω τους. Κόψτε μερικές κεφαλές σπόρων και ανοίξτε τις σε ένα δοχείο και ελέγξτε το χρώμα. Οι καφέ σπόροι είναι ώριμοι, οι πράσινοι όχι. Μπορούν να φυτευτούν απευθείας στον κήπο, αλλά να έχετε κατά νου ότι μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια για να βλαστήσουν και να βλαστήσουν.

Μόλις καθιερωθούν, το clematis είναι εξαιρετικά εύκολο στη φροντίδα και ζουν για δεκαετίες! Αυτές οι υπέροχες ποικιλίες λουλουδιών αμπέλου θα διαρκέσουν μια ζωή και θα δημιουργήσουν ένα όμορφο σκηνικό σε κάθε φράχτη ή πέργκολα ή θα αποτελέσουν μια όμορφη μακροπρόθεσμη προσθήκη στη συλλογή φυτών σε γλάστρες.