12 πολυετείς καλλιέργειες για ανάπτυξη σε υγρό έδαφος

12 πολυετείς καλλιέργειες για ανάπτυξη σε υγρό έδαφος

Το υγρό χώμα μπορεί να είναι μια πρόκληση ακόμη και για τους πιο έμπειρους κηπουρούς. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την καλλιέργεια σε υγρό έδαφος και 12 πολυετείς καλλιέργειες που πρέπει να δοκιμάσετε.

12 πολυετείς καλλιέργειες για να αναπτυχθούν σε υγρό έδαφος: Το υγρό έδαφος μπορεί να είναι μια πρόκληση ακόμη και για τους πιο έμπειρους κηπουρούς.  Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη βελτίωση της κατάστασης του εδάφους και την ανάπτυξη 12 πολυετών καλλιεργειών.12 πολυετείς καλλιέργειες για να αναπτυχθούν σε υγρό έδαφος: Το υγρό έδαφος μπορεί να είναι μια πρόκληση ακόμη και για τους πιο έμπειρους κηπουρούς.  Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη βελτίωση της κατάστασης του εδάφους και την ανάπτυξη 12 πολυετών καλλιεργειών.

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Η αυλή μου απομακρύνεται απαλά από το σπίτι, κάτι που είναι καλό για να διατηρείται το υπόγειο στεγνό.

Αλλά όταν βρέχει, το νερό τρέχει έξω από το σπίτι και λιμνάζει σε ορισμένα χαμηλά σημεία που έγιναν βαλτώδεις. Ό,τι φύτεψα εκεί έμοιαζε να κουτσαίνει. Άρχισα λοιπόν να ερευνώ τρόπους διαχείρισης αυτού του προβλήματος.

Όταν χρησιμοποίησα τις παρακάτω συμβουλές για την καλλιέργεια σε υγρό έδαφος και την επιλογή των σωστών καλλιεργειών, ο κήπος μου ήταν πολύ πιο επιτυχημένος. Τώρα, αυτές οι υγρές περιοχές είναι μερικές από τις αγαπημένες μου στον κήπο!

Καλλιέργεια σε υγρό έδαφος

Η καλλιέργεια σε κορεσμένο έδαφος είναι μια πρόκληση γιατί μπορεί να πνίξει τις ρίζες των φυτών, οι οποίες χρειάζονται οξυγόνο για να αναπνεύσουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τις ρίζες σε σήψη, μυκητιασικές ασθένειες στην ανάπτυξη και, τελικά, να οδηγήσει σε θάνατο για το φυτό.

Εάν έχετε κατά νου μια περιοχή με υγρό έδαφος για φύτευση, το χώμα πρέπει να στραγγίζει 24-48 ώρες μετά τη βροχή.

Εάν η περιοχή καλλιέργειας σας πληροί αυτό το προσόν, πάρτε την καρδιά σας! Με τη σωστή διαχείριση της περιοχής καλλιέργειας και τη φύτευση των σωστών καλλιεργειών, αυτή η δύσκολη τοποθεσία μπορεί να γίνει ένας αγαπημένος και παραγωγικός κήπος.

Οι υπερυψωμένες περιοχές φύτευσης είναι μια καλή ιδέα, επειδή επιτρέπουν στις καλλιέργειές σας που είναι ανθεκτικές στο υγρό να έχουν πρόσβαση στο νερό καθώς και σε οξυγόνο για υγιείς ρίζες και σωστή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Δοκιμάστε να φυτέψετε βερμούδες σε περίγραμμα ή υπερυψωμένα κρεβάτια.

Εκτός από την προετοιμασία μιας επιτυχημένης περιοχής φύτευσης, υπάρχουν πολλές εδώδιμες καλλιέργειες για να διαλέξετε.

Οι ακόλουθες καλλιέργειες μπορεί να προσαρμοστούν στο να έχουν προσωρινά υγρά πόδια και μπορεί να αναπτυχθούν σε εκείνες τις περιοχές που γίνονται βαλτώδεις αμέσως μετά από μια βροχή. Απλώς βεβαιωθείτε ότι αυτές οι περιοχές στραγγίζουν αμέσως μετά και στεγνώνουν μεταξύ των βροχών.

Θέλετε να καλλιεργήσετε φρούτα, λαχανικά και βότανα στο μπροστινό τοπίο της αυλής σας χωρίς να θυσιάσετε την απήχηση; Ρίξτε μια ματιά στον μίνι οδηγό μου, Το βρώσιμο τοπίο εμπνευσμένο από την περμακουλτούρα.

Το βρώσιμο τοπίο εμπνευσμένο από την περμακουλτούραΤο βρώσιμο τοπίο εμπνευσμένο από την περμακουλτούρα

12 Καλλιέργειες για υγρό έδαφος

Τώρα για το διασκεδαστικό μέρος: Φύτεψε τον κήπο με βρεγμένο χώμα και θερίζεις μια σοδειά!

Νο 1: Αρώνια Μπέρι (Αρώνια μελανόκαρπακοινή ονομασία: μαύρο chokeberry)

Το μούρο Αρώνια έχει πρόσφατα ονομάστηκε υπερτροφή για την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικάακόμη περισσότερο από τα βατόμουρα ή τα σαμπούκους.

Διαβάστε περισσότερα  Καλλιέργεια με ύφασμα τοπίου - λουλούδια λουλουδιών

Επειδή είναι μούρα τάρτας, τις περισσότερες φορές καταψύχονται για χρήση σε smoothies ή γίνονται κονσέρβες, λικέρ ή οποιοσδήποτε άλλος τρόπος που σας αρέσει να χρησιμοποιείτε μούρα τάρτας. Η αρώνια απολαμβάνει όξινο έδαφος.

Γονιμοποίηση: Αυτογόνιμη
Ζώνες ανθεκτικότητας USDA: 3-8
Εκθεση στον ήλιο: Πλήρης έως μερικός ήλιος
Μέγεθος: 3-6 πόδια ύψος
Αγρια ζωή: Τα πουλιά απολαμβάνουν τα μούρα, αλλά είναι ανθεκτικά στα ελάφια (προστατεύονται όταν είναι μικρά).
Παράθυρο συγκομιδής: Τέλη καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου.

Τα μούρα Aronia που αναπτύσσονται στον κήπο

#2: Σπαράγγια (Asparagus officinalis)

Μια κοινή καλλιέργεια κήπου, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα σπαράγγια μπορούν να ανεχθούν προσωρινά υγρό έδαφος. Τα άγρια ​​σπαράγγια βρίσκονται συχνά να αναπτύσσονται σε τάφρους.

Ζώνες ανθεκτικότητας USDA: 3-8
Εκθεση στον ήλιο: Πλήρης ήλιος
Μέγεθος: 3-5 πόδια ύψος
Αγρια ζωή: Όπως και οι άνθρωποι, τα ελάφια θα απολαύσουν αυτούς τους νόστιμους ανοιξιάτικους βλαστούς, αλλά δεν θα ενοχλήσουν τα ώριμα φύλλα του σπαραγγιού.
Παράθυρο συγκομιδής: Φεβρουάριος έως Ιούλιος.

Εδώ είναι η ποικιλία των σπαραγγιών που μου αρέσει να καλλιεργώ.

#3: Highbush Cranberry (Viburnum trilobus)

Εγγενές στη βόρεια Βόρεια Αμερική, το cranberry δεν σχετίζεται με το πιο κοινό cranberry που πωλείται στα παντοπωλεία (Vaccinium macrocarpon), αν και του μοιάζει τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση.

Με στυφή γεύση, αυτά τα μούρα θα μαλακώσουν όταν παγώσουν και στη συνέχεια αποψυχθούν και απολαμβάνονται καλύτερα παρασκευασμένα σε κονσέρβες. Αντικαταστήστε τα με κανονική σάλτσα cranberry!

Γονιμοποίηση: Αυτογόνιμη
Ζώνες ανθεκτικότητας USDA: 2-7
Εκθεση στον ήλιο: Πλήρης έως μερικός ήλιος
Μέγεθος: 6-12 πόδια ύψος? μπορεί να κλαδευτεί
Αγρια ζωή: Δεν ευνοούνται ιδιαίτερα από την άγρια ​​ζωή, αλλά αν μείνουν στον θάμνο, θα καταναλωθούν από τα πουλιά και τα ελάφια αργότερα το χειμώνα.
Παράθυρο συγκομιδής: Τέλη καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου.

Highbush cranberry

Βαρεθήκατε τις γενικές συμβουλές σχεδιασμού permaculture που δεν μπορείτε να εφαρμόσετε στους συγκεκριμένους στόχους σας; Αν ναι, ρίξτε μια ματιά στο δικό μου Πρόγραμμα Σχεδιασμού Permaculture και αποκτήστε τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζονται για να δημιουργήσετε και να εφαρμόσετε το δικό σας σχέδιο permaculture.

Πρόγραμμα Σχεδιασμού PermacultureΠρόγραμμα Σχεδιασμού Permaculture

#4: Lowbush Cranberry (Vaccinium macrocarponκράνμπερι)

Αυτό είναι το τυπικό cranberry που βρίσκεται στα παντοπωλεία και καλλιεργείται εμπορικά σε τεχνητά έλη. Απαιτεί όξινο έδαφος.

Γονιμοποίηση: Αυτογόνιμη
Ζώνες ανθεκτικότητας USDA: 2-7
Εκθεση στον ήλιο: Πλήρης ήλιος
Μέγεθος: 4-10 ίντσες ύψος
Αγρια ζωή: Πουλιά και άλλα τρωκτικά που αναζητούν καταφύγιο σε αυτό το φυτό χαμηλής ανάπτυξης απολαμβάνουν τα μούρα. Οι επικονιαστές εκτιμούν τα λουλούδια.
Παράθυρο συγκομιδής: Μέσα έως αργά το φθινόπωρο.

#5: Fox Grape (Το αμπέλι γλιστράει)

Το σταφύλι αλεπού είναι εγγενές στην ανατολική Βόρεια Αμερική και είναι γνωστό για το δημοφιλές κόκκινο σταφύλι «Concord» και το λευκό σταφύλι «Niagara» που χρησιμοποιείται για επιτραπέζια σταφύλια, χυμούς και ζελέ.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να μεγαλώσετε τα Zinnias - Floret Flowers

Γονιμοποίηση: Αυτογόνιμη
Ζώνες ανθεκτικότητας USDA: 4-8
Εκθεση στον ήλιο: Πλήρης ήλιος
Μέγεθος: Αφημένα στη θέλησή τους, τα αμπέλια θα συνεχίσουν επ' αόριστον. Τα σταφύλια που καλλιεργούνται στον κήπο συνήθως καλλιεργούνται σε κληματαριά.
Αγρια ζωή: Πολλά πουλιά και θηλαστικά απολαμβάνουν τα μούρα. Προστατέψτε όταν είστε νέοι. Οι επικονιαστές απολαμβάνουν τα λουλούδια.
Παράθυρο συγκομιδής: Τέλη καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου.

Σταφύλια Concord

#6: Μέντα (μέντα, spp.)

Τα φυτά της οικογένειας μέντας είναι ιδιαίτερα ανεκτικά σε περιοχές με υγρό έδαφος. Η μέντα είναι ευέλικτη και στην κουζίνα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλά πιάτα, από αλμυρά έως επιδόρπια, από φρούτα και παγωτά, μέχρι φαγητά με βάση το κρέας.

Προσοχή όμως! Θα συνεχίσει να τρέχει όπως το Forrest Gump και θα καταλάβει τον κήπο σας. Θα αναπτυχθεί ακόμη και προκλητικά μέσα από τις τρύπες αποστράγγισης μιας γλάστρας για να ριζώσει στο έδαφος. Τούτου λεχθέντος, θα καλύψει μια άγονη περιοχή και θα μειώσει τη διάβρωση.

Ζώνες ανθεκτικότητας USDA: 3-10
Εκθεση στον ήλιο: Πλήρης έως μερικός ήλιος
Μέγεθος: 2-3 πόδια
Αγρια ζωή: Λόγω της έντονης μυρωδιάς της, η μέντα δεν απολαμβάνει η άγρια ​​ζωή. Οι επικονιαστές και τα κορδόνια απολαμβάνουν τα λουλούδια.
Παράθυρο συγκομιδής: Όλη την καλλιεργητική περίοδο. Συνήθως θα πεθάνει πίσω το χειμώνα. Κρατήστε τα λουλούδια κλαδευμένα για καλύτερη γεύση μέντας ή αφήστε τα λουλούδια να ανθίσουν για να προσελκύσουν τους επικονιαστές.

#7: Λωτός (Diospyros, sppΚακί ή Ιαπωνικός λωτός, Αμερικάνικος λωτός)

Ο λωτός είναι καρπός δέντρου. Κακι ή γιαπωνέζικος λωτός (Diospyros kaki) είναι πιο συνηθισμένο στην αγορά, αλλά η αμερικανική λωτός (Διόσπυρος Βιργινιάνα) αναβιώνει από όσους ενδιαφέρονται για τη διατήρηση και την εκτίμηση των ιθαγενών φυτικών ειδών. Τρώτε όταν είναι μαλακό και ώριμο.

Ζώνες ανθεκτικότητας USDA:

Εκθεση στον ήλιο: γεμάτος ήλιος
Μέγεθος:

  • Κακί: 25-40 πόδια
  • Αμερικανός: 50-75

Αγρια ζωή: Ο καρπός είναι πολύτιμος από κάθε είδους ζώα. Είναι επίσης το φυτό ξενιστή για την κάμπια του σεληνόσορου.
Παράθυρο συγκομιδής: Φθινόπωρο-αρχές χειμώνα. Συγκομιδή όταν είναι μαλακό και ώριμο. Οι αμερικάνικοι λωτούς συλλέγονται συνήθως μετά από σκληρό παγετό όταν ωριμάζουν γρήγορα και πέφτουν στο έδαφος, αλλά για να αποφευχθεί ο μώλωπας μπορούν να μαζευτούν όταν είναι πλήρως χρωματισμένοι αλλά ακόμα σταθεροί και να αφεθούν να ωριμάσουν από το δέντρο.

Αμερικάνικος λωτός

#8: Αμερικανικό κόκκινο βατόμουρο (Rubus ideus var. κουρασμένος)

Αυτός ο ντόπιος της Βόρειας Αμερικής είναι πιο ανεκτικός στο υγρό έδαφος από άλλες ποικιλίες σμέουρων.

Γονιμοποίηση: Αυτογόνιμη
Ζώνες ανθεκτικότητας USDA: 2-8
Εκθεση στον ήλιο: πλήρης ήλιος σε πλήρη σκιά
Μέγεθος: 3-6 πόδια
Αγρια ζωή: Πολλά πουλιά και μικρά θηλαστικά απολαμβάνουν τα μούρα, ενώ ελάφια και άλλα φυτοφάγα ζώα θα περιηγηθούν στα φύλλα.
Παράθυρο συγκομιδής: Τα καλάμια είναι συνήθως αδιάκοπα, παράγουν μια σοδειά στα μέσα του καλοκαιριού καθώς και το φθινόπωρο.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να αποτρέψετε τη διάβρωση του εδάφους σε κήπους και αγροκτήματα

#9: Ραβέντι (Rheum x προσκυνητέςραβέντι κήπου)

Το ραβέντι είναι ένα πολυετές βότανο γνωστό για τους βρώσιμους μίσχους του. Τα μεγάλα φύλλα —αν και δηλητηριώδη— σκιάζουν το χώμα και κάνουν ένα ωραίο ζωντανό σάπιασμα.

Γονιμοποίηση: Αυτογόνιμη
Ζώνες ανθεκτικότητας USDA: 1-9
Εκθεση στον ήλιο: πλήρης έως μερικός ήλιος
Μέγεθος: 3-5 πόδια
Αγρια ζωή: Δεν είναι γνωστή πηγή τροφής για την άγρια ​​ζωή.
Παράθυρο συγκομιδής: Το ραβέντι συλλέγεται την άνοιξη όταν οι μίσχοι έχουν μήκος 8-10 ίντσες. Αφήστε τουλάχιστον δύο μίσχους ανά φυτό για να συνεχίσετε να αναπτύσσονται τα φυτά από το ένα έτος στο άλλο. Μην συγκομίζετε με βάση το χρώμα.

#10: Shellbark Hickory (Carya laciniosa)

Αυτό το μεγάλο δέντρο σκληρού ξύλου βρίσκεται συνήθως σε βυθούς και πλημμυρικές πεδιάδες. Παρόλο που αναπτύσσεται αργά, παράγει το μεγαλύτερο και με την καλύτερη γεύση παξιμάδι αγριόπακου στην πατρίδα του τη Βόρεια Αμερική.

Γονιμοποίηση: Αυτογόνιμη
Ζώνες ανθεκτικότητας USDA: 4-9
Εκθεση στον ήλιο: γεμάτος ήλιος
Μέγεθος: 75-100 πόδια
Αγρια ζωή: Τα κυνηγετικά πουλιά και τα μικρά θηλαστικά απολαμβάνουν τους ξηρούς καρπούς. Προστατέψτε τα δέντρα όταν είναι μικρά.
Παράθυρο συγκομιδής: Πτώση

Ξηροί καρποί από κέλυφος

#11: Φράουλα (Fragaria x ananassa)

Οι φράουλες είναι ένα κοινό, νόστιμο φρούτο. Η φράουλα δεν είναι τόσο ανεκτική στο υγρό έδαφος όσο άλλα φυτά που αναφέρονται εδώ. Το χώμα ΠΡΕΠΕΙ να στραγγίσει εντός 24 ωρών.

Γονιμοποίηση: Κυρίως αυτογόνιμη αλλά προσελκύει επικονιαστές εντόμων για καλύτερη καρπόδεση.
Ζώνες ανθεκτικότητας USDA: 3-10
Εκθεση στον ήλιο: γεμάτος ήλιος
Μέγεθος: 6-12 ίντσες
Αγρια ζωή: Σχεδόν όλα τα πουλιά και τα θηλαστικά απολαμβάνουν τις φράουλες όσο και οι άνθρωποι.
Παράθυρο συγκομιδής: Οι συγκομιδές φράουλας κυμαίνονται από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού για τις ποικιλίες που φέρουν τον Ιούνιο και έως το φθινόπωρο για τις αειθαλείς ποικιλίες.

Μου αρέσει να καλλιεργώ την ποικιλία'Θαλασσογραφία'.

Οι φράουλες αναπτύσσονται σε υγρό έδαφος.Οι φράουλες αναπτύσσονται σε υγρό έδαφος.

Το ανυψωμένο μου φυτό φυτών φράουλας συλλέγει νερό από τη στέγη.

#12: Taro (Colocasia esculenta)

Το Taro είναι ένα τροπικό φυτό που καλλιεργείται συχνότερα για τις βρώσιμες ρίζες του, ενώ τα φύλλα μπορούν να καταναλωθούν σαν το σπανάκι. Και τα δύο πρέπει να μαγειρευτούν καλά πριν καταναλωθούν.

Γονιμοποίηση: αυτογόνιμη
Ζώνες ανθεκτικότητας USDA: 7-10
Εκθεση στον ήλιο: πλήρη ήλιο έως μερική σκιά
Μέγεθος: 4-5 πόδια
Αγρια ζωή: Λέγεται ότι είναι ανθεκτικό σε ελάφια και κουνέλι, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι το ελάφι και το κουνέλι του απόδειξη.
Παράθυρο συγκομιδής: Συγκομίστε τους κόνδυλους πριν από τον πρώτο παγετό. Τα φύλλα μπορούν να συγκομιστούν αμέσως μόλις ανοίξουν, αλλά αφήστε μερικά στο φυτό για να μπορέσει να αναπτυχθεί ξανά.

Περίληψη

Αν και το υγρό χώμα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους κηπουρούς, δεν χάνεται κάθε ελπίδα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε το έδαφος και πολλές καλλιέργειες για να διαλέξετε.

Ποιες πολυετείς καλλιέργειες έχετε καλλιεργήσει με επιτυχία σε υγρό έδαφος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ: