Τι είναι το Permaculture Swale: Irrigate the Easy Way [+ Free Download]

Τι είναι το Permaculture Swale: Irrigate the Easy Way [+ Free Download]

Το swale permaculture είναι μια τεχνική που συλλαμβάνει το νερό στο τοπίο για παθητική άρδευση και για επιβράδυνση της απορροής. Μάθετε τι είναι ένα swale permaculture και γιατί μπορεί να χρειαστείτε ένα στην αυλή σας. Ω, και μην ξεχάσετε να αρπάξετε το δικό σας ΔΩΡΕΑΝ ΛΗΨΗ: Πώς να φτιάξετε ένα Swale για να αιχμαλωτίσει το νερό της στέγης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης στο τέλος του άρθρου.

Το swale permaculture είναι μια τεχνική που συλλαμβάνει νερό για άρδευση και επιβράδυνση της απορροής. Μάθετε τι είναι το swale και γιατί μπορεί να χρειαστείτε ένα στην αυλή σας. #permaculture #conservationΤο swale permaculture είναι μια τεχνική που συλλαμβάνει νερό για άρδευση και επιβράδυνση της απορροής. Μάθετε τι είναι το swale και γιατί μπορεί να χρειαστείτε ένα στην αυλή σας. #permaculture #conservation

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Η άρδευση κήπων και αγροκτημάτων ήταν πάντα ένα περίπλοκο θέμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πιθανές λύσεις είναι τόσο διαφορετικές όσο και οι συνθήκες σε κάθε ακίνητο.

Στον σχεδιασμό της περμακουλτούρας, επιδιώκουμε να λύσουμε προβλήματα στο τοπίο δουλεύοντας με τη φύση και χρησιμοποιώντας τεχνικές που είναι κατάλληλες για την τοποθεσία.

Για πολλούς κηπουρούς και αγρότες, η σύλληψη όμβριων υδάτων στο τοπίο μπορεί να είναι ένας τρόπος χαμηλής συντήρησης για την άρδευση και τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους ταυτόχρονα.

Όταν άρχισα να δημιουργώ τσέπες με κήπους και βρώσιμο τοπίο γύρω από το σπίτι μου, αναρωτήθηκα πώς θα έβρισκα τον χρόνο να ποτίζω με το χέρι όλες αυτές τις περιοχές. Και τότε ξεκίνησε ο έρωτάς μου με το swale!

Τι είναι το Permaculture Swale;

Ένα swale permaculture είναι μια ρηχή τάφρος σκαμμένη κατά μήκος του περιγράμματος της γης, με μια πέτρα στην κατηφορική πλευρά που δημιουργείται με χώμα από την τάφρο. Όλα τα σημεία κατά μήκος μιας γραμμής περιγράμματος έχουν ακριβώς το ίδιο ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Επομένως, μια τάφρος κατά μήκος του περιγράμματος αιχμαλωτίζει το νερό στο τοπίο, επιβραδύνοντας και απλώνοντάς το σε όλη τη γραμμή του περιγράμματος. Αυτή η δράση μειώνει τη διάβρωση και διατηρεί το νερό όπου χρειάζεται.

Χάρτης που δείχνει γραμμές περιγράμματος με δείκτες swale.Χάρτης που δείχνει γραμμές περιγράμματος με δείκτες swale.

Χάρτης που δείχνει γραμμές περιγράμματος με δείκτες swale. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του www.midwestpermaculture.com

Η παραπάνω εικόνα δείχνει γραμμές περιγράμματος σε ροζ. Αυτά δείχνουν ότι όλα τα σημεία κατά μήκος μιας ενιαίας ροζ γραμμής έχουν το ίδιο ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η πλαγιά του λόφου κλίνει προς τα κάτω προς την κάτω δεξιά γωνία της εικόνας, κάθετα στις γραμμές του περιγράμματος.

Οι πιθανές τάφροι κολπίσκων σχεδιάζονται με μπλε χρώμα, ενώ οι φυτεμένες βέρμες κάτω από αυτές είναι πράσινες. Χωρίς χελώνες, το νερό σε αυτή την πλαγιά θα έτρεχε ορμητικά προς τα κάτω και θα σχημάτιζε ρεματιές, παίρνοντας μαζί του πολύτιμο φυτόχωμα και θρεπτικά συστατικά.

Τα swales Permaculture μπορούν να διευκολύνουν την προσπάθεια παραγωγής τροφίμων βελτιώνοντας παράλληλα την τοπική οικολογία. Κάθε swale έχει μοναδικά χαρακτηριστικά για να ταιριάζει με τις συνθήκες του ιστότοπου. Πράγματι, η παραπάνω εικόνα δείχνει μεγάλες λωρίδες σε ένα μεγάλο αγρόκτημα.

Διαβάστε περισσότερα  Βασικά στοιχεία έναρξης σπόρων - Floret Flowers

Ευτυχώς για εμάς που τα swales ισχύουν και σε οικιακή κλίμακα. Δείτε πώς κατασκεύασα ένα κουκούτσι στην μπροστινή αυλή μου!

Βαρεθήκατε τις γενικές συμβουλές σχεδιασμού permaculture που δεν μπορείτε να εφαρμόσετε στους συγκεκριμένους στόχους σας; Αν ναι, ρίξτε μια ματιά στο δικό μου Πρόγραμμα Σχεδιασμού Permaculture και αποκτήστε τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζονται για να δημιουργήσετε και να εφαρμόσετε το δικό σας σχέδιο permaculture.

Πρόγραμμα Σχεδιασμού PermacultureΠρόγραμμα Σχεδιασμού Permaculture

Είναι το Permaculture Swale κατάλληλο για εσάς;

Αν όλα αυτά ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, ίσως να έχετε δίκιο! Δυστυχώς, τα swales δεν είναι κατάλληλα σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι εξαιρετικά για εδάφη με ήπια κλίση, αλλά όχι για απότομες πλαγιές. Επίσης, οι χελώνες που βρίσκονται στο περίγραμμα μπορεί να συγκρατούν πάρα πολύ νερό σε εξαιρετικά βροχερά κλίματα.

Σχεδιασμός βασικής γραμμής και οι βεράντες ελέγχου καταγραφής είναι μερικές στρατηγικές που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτές τις περιπτώσεις και αξίζει να τις εξερευνήσετε.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε αν ένα swale permaculture είναι κατάλληλο για εσάς.

>>> Βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο μου How to Construct a Permaculture Swale.

Γιατί ένα Swale Permaculture θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στην αυλή σας

Swales:

 • Μετριάστε την απορροή των ομβρίων.
 • Είναι ένα ευκολότερη τρόπος να βρέξετε παρά να χρησιμοποιήσετε μια δεξαμενή ή βαρέλι.
 • Είναι πιο αποτελεσματικός παρά τανκς ή βαρέλια.
 • Δημιουργήστε αυτοσυντηρούμενα οικοσυστήματα.

Ας αναλύσουμε κάθε ένα από αυτά τα σημεία.

1. Μια πέτρα περμακαλλιέργειας μετριάζει την απορροή των ομβρίων υδάτων.

Η απορροή όμβριων υδάτων είναι τώρα η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης των υδάτων και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα στις περισσότερες πόλεις. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δήμοι θεωρούν το νερό ως υποχρέωση, οπότε το αποστέλλουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Με τις υπάρχουσες υποδομές στις πόλεις, έχουν δίκιο να ανησυχούν για τις πλημμύρες.

Ωστόσο, η αποστολή νερού όσο το δυνατόν γρηγορότερα έχει οδηγήσει σε φρικτές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Μόνο στην πόλη μου, στέλνουμε 13 εκατομμύρια γαλόνια ακατέργαστων λυμάτων σε τοπικές πλωτές οδούς κάθε χρόνο, επειδή το υπερφορολογημένο σύστημα αποχέτευσης συνδυάζει τα όμβρια ύδατα με τα λύματα κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων.

Ένα διάγραμμα για το πώς λειτουργεί η συνδυασμένη υπερχείλιση αποχέτευσης. Ένα διάγραμμα για το πώς λειτουργεί η συνδυασμένη υπερχείλιση αποχέτευσης.

Πώς λειτουργεί η συνδυασμένη υπερχείλιση αποχέτευσης. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του www.CivicGardenCenter.org

Συνήθως πιστεύουμε ότι τα όμβρια ύδατα είναι ένα πρόβλημα που μόνο οι κυβερνήσεις, οι θεσμοί και οι ειδικοί μπορούν να λύσουν. Στην πραγματικότητα, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα εάν οι πολίτες έκαναν το καθήκον τους.

Αν και τα προβλήματα του κόσμου είναι όλο και πιο περίπλοκα, οι λύσεις παραμένουν ενοχλητικά απλές». – Bill Mollison, πατέρας της περμακουλτούρας και συγγραφέας του Εισαγωγή στην Περμακουλτούρα και Permaculture: A Designers' Manual

Ακολουθεί ένα παράδειγμα του πώς έκανα το ρόλο μου για να βοηθήσω με το πρόβλημα των ομβρίων υδάτων:

Διαβάστε περισσότερα  Χειροποίητες ιδέες για μωρά DIY

Το σπίτι μου 1200 τετραγωνικών ποδιών πιάνει 30.525 γαλόνια βροχής από την ταράτσα κάθε χρόνο. Πόσο νερό μαζεύει η στέγη σας? Καταγράφω το 75% αυτού, ή σχεδόν 22.900 γαλόνια στο τοπίο μας.

Τι θα γινόταν αν όλοι πιάσαμε δεκάδες χιλιάδες γαλόνια νερού στο τοπίο, όπου ενδείκνυται;

Πιστεύω ότι τα εκατομμύρια δολάρια των χρημάτων των φορολογουμένων που πρόκειται να επιλυθούν το πρόβλημα της αποχέτευσης δεν θα ήταν απαραίτητα. Γρήγορα όλοι! Σκάψτε ένα ελεύθερο μοσχάρι! Σημαίνει επίσης ότι οι υδροφόροι ορίζοντες θα επαναφορτίζονται και οι λεκάνες απορροής θα παραμένουν υγιείς και ανέπαφες.

Η διαχείριση του νερού είναι το θεμέλιο ενός τοπίου χαμηλής συντήρησης.

Μάθετε περισσότερα για τις λύσεις που βασίζονται στην περμακουλτούρα στο βραβευμένο βιβλίο μου, The Suburban Micro-Farm.

The Suburban Micro-Farm BookThe Suburban Micro-Farm Book

2. Ένα swale permaculture είναι μια πιο παθητική λύση για τη βροχή από τη χρήση δεξαμενής ή βαρελιού.

Η σύλληψη του βρόχινου νερού σε δεξαμενές ή βαρέλια απαιτεί μια ορισμένη ικανότητα μηχανικής. Πρέπει να:

 1. Αγοράστε ένα σωρό ανταλλακτικά.
 2. Συνδέστε το στόμιο εκροής στη δεξαμενή.
 3. Συνδέστε πολλές δεξαμενές μαζί.
 4. Δρομολογήστε την υπερχείλιση είτε πίσω στην αποχέτευση είτε περάστε την υπερχείλιση στο τοπίο.
 5. Προσθήκη κουνουπιέρες τακτικά και καθαρίζετε το βαρέλι τουλάχιστον ετησίως.
 6. Τοποθετήστε ένα στόμιο για να γεμίσετε ένα ποτιστήρι ή να συνδέσετε έναν εύκαμπτο σωλήνα.

Όλα αυτά τα εξαρτήματα τελικά αλλοιώνονται με τον ήλιο και τον καιρό και πρέπει να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, υπάρχει πολύ μικρή πίεση νερού από τα βαρέλια βροχής, επομένως η χρήση του νερού είναι ειλικρινά ένας πόνος στον κώλο.

Πιστέψτε με, το πότισμα με το χέρι διαρκεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πολύ χωρίς πίεση νερού. Η ηλιακή αντλία που δοκίμασα δεν δούλεψε καλά. Νομίζω ότι οι εφευρέτες το γνωρίζουν γιατί δεν κυκλοφορεί πια στην αγορά.

Δείτε όλη αυτή τη μηχανική και την αγορά ανταλλακτικών για μια πηγή νερού που ΠΡΟΣΘΗΚΕΙ χρόνο συντήρησης! Η σύλληψη νερού στο έδαφος με τη χρήση κολοκυθιού μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη. Σας επιτρέπει να ποτίζετε παθητικά τον κήπο με λίγη δουλειά αφού έχει όλα τακτοποιηθεί.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να φτιάξετε ένα απλό ανοιξιάτικο κεντρικό κομμάτι με εποχιακές ανθίσεις

Τώρα, αν έχετε βαρέλια βροχής, μην ανησυχείτε. Έχω και βαρέλια βροχής! Δείτε πώς σχεδίασα την υπερχείλιση και έκανα τα βαρέλια βροχής μας όσο το δυνατόν εξαιρετικά χαμηλών συντηρήσεων. Μην αφήσετε χιλιάδες γαλόνια νερού να πάνε χαμένα!

Εάν πρόκειται να συλλάβετε νερό για άρδευση, είτε στο έδαφος είτε σε ένα δοχείο, να είστε καλός γείτονας. Σχεδιάστε το σωστά για να μην πλημμυρίσετε το υπόγειο του γείτονά σας!

>>> Μάθετε περισσότερα για την περμακουλτούρα.

Επίσης, δεν χρειάζεστε μια πλαγιά για να είναι χρήσιμο ένα swale! Μια ήπια κλίση ή μια επίπεδη γη μπορεί επίσης να ωφεληθεί από ένα swale.

3. Ένα swale permaculture είναι πιο αποτελεσματικό από τα τανκς.

Το καλό χώμα διψάει. Η οργανική ύλη λειτουργεί σαν σφουγγάρι, κρατώντας εύκολα πολλές φορές το βάρος της σε νερό. Ο Τόμπι Χέμενγουεϊ μέσα Ο κήπος της Γαίας μας λέει ότι τρία λίτρα ξηρού χώματος μπορούν εύκολα να χωρέσουν ένα λίτρο νερό.

Όταν το μεταφράζουμε αυτό στο χώμα στην αυλή μας, αν οι αυλές μας ήταν καλυμμένες σε ένα πόδι βαθιά από πλούσιο, υγρό χώμα, θα κρατούσε τόσο νερό όσο μια λίμνη βάθους 3 ιντσών στο μέγεθος της αυλής. Θα ήταν απαγορευτικό από πλευράς κόστους να εγκαταστήσετε ένα δοχείο που θα μπορούσε να πιάσει τόσο πολύ νερό.

Αλλά το χώμα θα το κρατήσει δωρεάν!

Η μπέρμα της μπροστινής αυλής μας, πυκνοφυτεμένη με φράουλες και λουλούδια.Η μπέρμα της μπροστινής αυλής μας, πυκνοφυτεμένη με φράουλες και λουλούδια.

Η μπέρμα της μπροστινής αυλής μας είναι πυκνά φυτεμένη με φράουλες και λουλούδια.

Ένα swale που κατασκευάστηκε από εθελοντές σε ένα αστικό δάσος τροφίμων.Ένα swale που κατασκευάστηκε από εθελοντές σε ένα αστικό δάσος τροφίμων.

Μια αστική γειτονιά συνεργάζεται με ντόπιους επαγγελματίες της περμακουλτούρας για να κατασκευάσει ένα δάσος και ένα κοινοτικό δάσος τροφίμων.

4. Ένα swale permaculture χτίζει ένα αυτοσυντηρούμενο οικοσύστημα.

Η υπόγεια δεξαμενή που σχηματίζεται σε ένα σύστημα swale.Η υπόγεια δεξαμενή που σχηματίζεται σε ένα σύστημα swale.

Μια υπόγεια δεξαμενή σε ένα σύστημα swale.

Τα Swales πιάνουν νερό και το κατευθύνουν εκεί που χρειάζεται, που είναι στο χώμα. Αντί το νερό να τρέχει ή να λιμνάζει πάνω από το έδαφος, οι χελώνες το κατευθύνουν προς τα κάτω σε μια υπόγεια δεξαμενή.

Η φύση έχει το δικό της ενσωματωμένο σύστημα αυτοποτίσματος. Όταν χρειάζεται νερό, απελευθερώνεται φυσικά. Καμία δουλειά από την πλευρά μας μετά την κατασκευή του swale!

Αυτή η υπόγεια δεξαμενή προσελκύει μικροοργανισμούς. Ξαφνικά το χώμα είναι ζωντανό, και voila—παράγουμε οργανική ύλη και λίπασμα ακριβώς στο μέρος όπου το χρειαζόμαστε.

Αυτό σημαίνει λιγότερες εισροές, που εξοικονομούν χρήματα και χρόνο. Όσο περισσότερο δομείται η οργανική ύλη, τόσο περισσότερη υγρασία συγκρατεί. Με περισσότερη οργανική ύλη, το σύστημα μπορεί να αντέξει καλύτερα τόσο τις πλημμύρες όσο και τις ξηρασίες.

Καθώς δημιουργείται η δεξαμενή νερού και τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος, η κηπουρική θα γίνει παιχνιδάκι για εσάς.

Η διαχείριση του νερού είναι το θεμέλιο ενός τοπίου χαμηλής συντήρησης.

Είστε έτοιμοι να κατασκευάσετε ένα swale permaculture στη δική σας αυλή;
Δείτε το άρθρο μου πώς να κατασκευάσετε ένα swale στο οικιστικό τοπίο ή δείτε τη δωρεάν λήψη μου:

Έχετε φτιάξει ένα swale permaculture στο ακίνητό σας; Ποια οφέλη έχετε παρατηρήσει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ: