Πώς να φτιάξετε ένα Swale στο τοπίο του σπιτιού [+ Free Download]

Πώς να φτιάξετε ένα Swale στο τοπίο του σπιτιού [+ Free Download]

Ένα swale permaculture είναι μια τεχνική για τη σύλληψη και την αποθήκευση νερού σε έναν κήπο. Σε αυτό το άρθρο, μάθετε πώς να χτίζετε ένα swale στο τοπίο του σπιτιού. Ω, και μην ξεχάσετε να αρπάξετε το δικό σας ΔΩΡΕΑΝ Οδηγός Γρήγορης Εκκίνησης: Πώς να φτιάξετε ένα Swale για να αιχμαλωτίσει το νερό της στέγης στο τέλος του άρθρου.

Ένα swale permaculture είναι μια τεχνική για τη σύλληψη και την αποθήκευση νερού σε έναν κήπο. Μάθετε πώς να φτιάχνετε ένα swale στο τοπίο του σπιτιού. Ένα swale permaculture είναι μια τεχνική για τη σύλληψη και την αποθήκευση νερού σε έναν κήπο. Μάθετε πώς να φτιάχνετε ένα swale στο τοπίο του σπιτιού.

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Ένα swale permaculture μπορεί να είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στον παραγωγικό κήπο ή στη φιλική προς τη γη αυλή, επειδή βοηθά στην επιβράδυνση, την αποθήκευση και τη διάδοση του νερού. Προσωπικά, ανακάλυψα ότι ήταν η τέλεια λύση για τη δημιουργία ενός φαγώσιμου τοπίου χαμηλής συντήρησης στην μπροστινή αυλή μου.

>> Αναρωτιέστε τι είναι το swale; Αν ναι, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μου Τι είναι το Permaculture Swale: Irrigate the Easy Way για περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτό το άρθρο, για διευκρίνιση, πηγαίνει στις τεχνικές, ασυνήθιστες λεπτομέρειες της κατασκευής ενός swale permaculture: Πώς να επιλέξετε μια κατάλληλη τοποθεσία/τοποθεσία και πώς να την φτιάξετε.

Κατασκευάζοντας ένα Swale σε 9 βήματα

Βήμα 1: Παρατηρήστε το νερό στον ιστότοπό σας.

Καθώς το νερό ρέει σε μια τυπική επιφάνεια ή τοπίο, το μεγαλύτερο μέρος του θα τρέξει γρήγορα χωρίς να έχει την ευκαιρία να μουλιάσει στο έδαφος, ακόμη και σε έδαφος που φαίνεται επίπεδο ή με πολύ ήπια κλίση.

Ωστόσο, με μια λωρίδα ή άλλη ανθρωπογενή μορφή του εδάφους, όπως ένας κήπος βροχής, το νερό ρέει σε μια τάφρο ή μια κοιλότητα, όπου διεισδύει αργά στο έδαφος. Κατά συνέπεια, παράγει ελάχιστη έως καθόλου απορροή.

Για να ξεκινήσετε, συλλέξτε πληροφορίες για την αυλή σας. Από πού προέρχεται το νερό και πού πηγαίνει;

Καταγράψτε τις παρακάτω παρατηρήσεις.

 • Αναγνωρίζω όπου σπαταλιέται το νερό.
 • Παρατηρώ μοτίβα αποστράγγισης.
 • Εγκατάσταση απότομες πλαγιές.
 • Καθορίσει ετήσια βροχόπτωση.

Στο σχέδιο permaculture, τα ονομάζουμε αυτά παθητικές παρατηρήσεις, τα οποία γίνονται κάνοντας συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τον ιστότοπο. Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για αυτά στο άρθρο μου πώς να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη της παρατήρησης στο σχεδιασμό της περμακουλτούρας, καθώς και δωρεάν φύλλο εργασίας 13 σελίδων: Κάνοντας Παρατηρήσεις.

Ενεργητικές παρατηρήσεις, από την άλλη πλευρά, είναι ένας άλλος τύπος παρατήρησης. Δημιουργούνται συλλέγοντας δεδομένα σχετικά με τον ιστότοπο και σχεδιάζοντας τα σε φυσικούς χάρτες της ιδιοκτησίας, για να λάβουν μια οπτική αναπαράσταση όλων των σημείων δεδομένων που μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις σχεδιασμού. Είναι καλή ιδέα να περιηγηθείτε στις ασκήσεις του χάρτη μου για το σχεδιασμό της περμακουλτούρας, εάν στόχος είναι ένα σχέδιο νερού ολόκληρου του συστήματος.

Κατασκευάζοντας την μπροστινή αυλή μουΚατασκευάζοντας την μπροστινή αυλή μου

Κατασκευάζοντας την μπροστινή μου αυλή, 2011

Βήμα 2: Προσδιορίστε την ιδανική τοποθεσία για ένα swale permaculture.

Ένα κουκούτσι μπορεί να βοηθήσει στη σύλληψη του νερού πριν χαθεί για να ποτίσει μια περιοχή φύτευσης.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να φτιάξετε ένα απλό ανοιξιάτικο κεντρικό κομμάτι με εποχιακές ανθίσεις

Το πιο σημαντικό, εδώ είναι μερικοί κανόνες για την τοποθέτηση ενός swale permaculture. Θα έπρεπε να είναι:

 • 10 πόδια μακριά από ένα κτίριο (το νερό πρέπει να αποστραγγίζεται μακριά από το κτίριο)
 • 18 πόδια μακριά από την άκρη μιας απότομης πλαγιάς ή σηπτικού πεδίου αποχέτευσης
 • Ανηφορικά από κήπο ή χαμηλό σημείο που δεν στραγγίζει καλά
 • Ένα τεστ διείσδυσης δείχνει ρυθμό διείσδυσης τουλάχιστον 1 ίντσας ανά ώρα.

Σημείωση: Αυτή μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στρατηγική για περιοχές με υψηλό επίπεδο νερού ή σε εξαιρετικά απότομες πλαγιές.

Βαρεθήκατε τις γενικές συμβουλές σχεδιασμού permaculture που δεν μπορείτε να εφαρμόσετε στους συγκεκριμένους στόχους σας; Αν ναι, ρίξτε μια ματιά στο δικό μου Πρόγραμμα Σχεδιασμού Permaculture και αποκτήστε τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζονται για να δημιουργήσετε και να εφαρμόσετε το δικό σας σχέδιο permaculture.

Πρόγραμμα Σχεδιασμού PermacultureΠρόγραμμα Σχεδιασμού Permaculture

Βήμα 3: Σημειώστε τη γραμμή περιγράμματος.

Σημειώστε τη γραμμή περιγράμματος κάθε έξι πόδια χρησιμοποιώντας ένα επίπεδο περιγράμματος και σημαίες χρησιμότητας. Το παρακάτω βίντεο δείχνει πώς να χρησιμοποιήσετε ένα απλό, σπιτικό επίπεδο πλαισίου Α για να σημειώσετε τις γραμμές του περιγράμματος. (Μην ανησυχείτε, ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα από αυτά!)

Είναι απαραίτητο να σημειώσετε με ακρίβεια τις γραμμές περιγράμματος. Τα Swales χτισμένα εκτός περιγράμματος φέρουν άλλα ονόματα, όπως ορύγματα βασικής γραμμής ή τάφρους εκτροπής.

Βήμα 4: Σκάψτε μια τάφρο κατά μήκος της σημειωμένης γραμμής περιγράμματος.

Βεβαίως, τα swales είναι μοναδικά για το τοπίο στο οποίο χρησιμοποιούνται, επομένως κανένας swales δεν θα έχει το ίδιο σχήμα ή μέγεθος. Αλλά εδώ είναι μερικές εκτιμώμενες αξίες για τα σκουπίδια σε αυλές κατοικιών.

 • Τυπικό βάθος τάφρου: βάθος έξι ίντσες έως 1,5 πόδια
 • Τυπικό πλάτος τάφρου: πλάτος 18 ίντσες έως δύο πόδια
 • Μήκος: Διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες σας, το μέγεθος του χώρου και το πόσο νερό μπορείτε να πιάσετε
Διαβάστε περισσότερα  Είναι η ώρα έναρξης των σπόρων! - Floret Flowers

Υπενθυμίζουμε ότι ο δωρεάν οδηγός γρήγορης εκκίνησης, τον οποίο μπορείτε να εγγραφείτε για λήψη στο τέλος αυτού του άρθρου, θα σας βοηθήσει με πιο συγκεκριμένους υπολογισμούς.

Βήμα 5: Σχηματίστε το χώμα από την τάφρο στην κατηφορική πλευρά για να δημιουργήσετε μια πέτρα.

Πάρτε το χώμα που σκάβαμε από την τάφρο και τοποθετήστε το στην κατηφορική πλευρά.

Βήμα 6: Δοκιμάστε και προσαρμόστε το swale.

Για να ελέγξετε εάν η τάφρος της αυλάκωσης είναι επίπεδη, δουλέψτε το επίπεδο του πλαισίου Α κατά μήκος του πυθμένα της τάφρου, όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο στο Βήμα Τρίτο. Διορθώστε ανομοιόμορφα σημεία.

Στη συνέχεια, παρατηρήστε το swale κατά τη διάρκεια μιας έντονης βροχόπτωσης. Πώς τα πήγε; Εάν ξεχείλισε, τότε κάντε την τάφρο swale βαθύτερη, φαρδύτερη ή μεγαλύτερη.

Βήμα 7: Φυτέψτε το χείλος.

Συνιστώ να φυτέψετε πολυετή φυτά που αναπτύσσουν μόνιμες, διψασμένες ρίζες για να σταθεροποιηθεί το σύστημα.

Να φυτέψετε στην τάφρο ή στη πέτρα; Αυτό εξαρτάται από το κλίμα σας. Σε περιοχές της ερήμου, οι φυτεύσεις τοποθετούνται συνήθως στην τάφρο του swale για να εκμεταλλευτούν πλήρως τη βροχόπτωση πριν εξατμιστεί. Εν τω μεταξύ, σε μη ερημικές περιοχές, είναι τυπικό να φυτεύετε τη βερμούδα, καθώς συνήθως υπάρχει περισσότερη βροχή που μπορεί να κατακλύσει τις ρίζες των φυτών.

Δοκιμάστε αυτές τις τεχνικές φύτευσης που βασίζονται στην περμακουλτούρα στο βλαστό σας:

(Για να αναφέρω μερικές από τις αγαπημένες μου ιδέες.)

Βήμα 8: Δημιουργήστε το Redundancy στο Swale System.

Πάντα να σκέφτεστε πού θα πάει το νερό σε περίπτωση που υπερχειλίσει το νεύρο και, στη συνέχεια, δημιουργήστε πλεονασμό που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα γεγονός βροχής 100 ετών. Αναρωτιέστε τι σημαίνει αυτό; Με άλλα λόγια, είσαι ο σκηνοθέτης στο τοπίο σου. Ως εκ τούτου, εάν το νεύρο ξεχειλίσει, πρέπει να πείτε στο νερό πού να πάει μετά. Διαφορετικά, θα βρει τη δική του διαδρομή.

Όταν έχτισα την μπροστινή αυλή μου, για παράδειγμα, κατεύθυνα την υπερχείλιση σε έναν κήπο βροχής για να φιλοξενήσει τυχόν υπερβολικό νερό. Παρομοίως, εάν έχετε χώρο, θα μπορούσατε να κατευθύνετε το νερό σε ένα άλλο χείλος χρησιμοποιώντας αυτό που ονομάζεται υπερχειλιστής – που είναι απλώς μια τάφρο που κατευθύνει το νερό κάπου.

Βήμα 9: Προσθέστε αισθητικές λεπτομέρειες (Κάντε το Swale όμορφο!)

Στους οικιστικούς χώρους, η αισθητική είναι συχνά σημαντικός παράγοντας. Τα Swales μπορεί πραγματικά να είναι οπτικά ευχάριστα, αν και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα όμορφο σκηνικό με μια τάφρο να διατρέχει την αυλή!

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να καλλιεργήσετε ντάλιες από σπόρους

Δοκιμάστε να γεμίσετε την τάφρο με χαλίκι ή ροκανίδια και θα έχετε ένα μονοπάτι που μπορείτε να περπατήσετε. (Προτιμώ να το γεμίζω με μεγάλους βράχους, ακολουθούμενο από χαλίκι, με μερικές ίντσες ροκανίδια.) Εάν η τάφρο σας δεν χρειάζεται να μπορείτε να την περπατήσετε, τότε σκεφτείτε να τη σπαρτάσετε με τριφύλλι ή γρασίδι, ή προσθέτοντας ένα στρώμα σάπια φύλλα για να μειωθεί η εξάτμιση.

Τέλος, δώστε στη μπέρμα ένα όμορφο περίγραμμα και θα έχετε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι φύτευσης.

Συντήρηση Swale

Δεν συνιστώ να γεμίσετε την τάφρο, εκτός εάν η λαβίδα βρίσκεται σε ένα πολύ ορατό μέρος όπου η αισθητική είναι σημαντική. Αυτό συμβαίνει επειδή με την πάροδο του χρόνου, το υλικό στην τάφρο μπορεί να συμπιεστεί από το περπάτημα και μπορεί να χρειαστεί να το τραβήξετε έξω και να τα αντικαταστήσετε με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, όταν η τάφρο γεμίζει με υλικό, δεν μπορείτε να τη δείτε να λειτουργεί και μπορεί να μην ξέρετε αν υπάρχει πρόβλημα.

Παρατηρώντας το σύστημά σας, θα είστε σε θέση να παρατηρήσετε εάν μια αυλάκωση swale αρχίζει να ξεχειλίζει τακτικά ή εάν μια τάφρο swale σταματά να αποστραγγίζεται. Αυτό είναι το σημάδι σας ότι χρειάζεται καθαρισμό, επαναεπιπεδοποίηση ή προσαρμογή σε μέγεθος.

Η μπροστινή μου αυλή ολοκληρώθηκε, με τάφρο στα αριστερά και πέτρα στα δεξιά φυτεμένα με φράουλεςΗ μπροστινή μου αυλή ολοκληρώθηκε, με τάφρο στα αριστερά και πέτρα στα δεξιά φυτεμένα με φράουλες

Η μπροστινή μου αυλή: Η τάφρο είναι στα αριστερά, με ροκανίδια, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως μονοπάτι για περπάτημα. Η μπέρμα είναι στα δεξιά, πυκνοφυτεμένη με φράουλες, και έχει ένα βραχώδες περίγραμμα για αισθητική.

Ακολουθεί μια εικόνα της μπροστινής αυλής μας προτού προσθέσουμε ένα κουκούτσι και κήπους:

Μεταμόρφωση σπιτιού πριν από γκαζόν σε κήποΜεταμόρφωση σπιτιού πριν από γκαζόν σε κήπο

Το σπίτι μας πριν το αγοράσουμε και ξεκινήσουμε το έργο μας στην μπροστινή αυλή (2005).

Το σύστημα swale και οι πολυετείς φυτεύσεις λειτουργούν για να επιβραδύνουν το νερό, να το απλώνουν, να το αποθηκεύουν και να κλειδώνουν την υγρασία. Η μπροστινή αυλή τώρα μοιάζει με αυτό:

φαγώσιμο-τοπίο-με-λουλούδια-φρούτα-λαχανικάφαγώσιμο-τοπίο-με-λουλούδια-φρούτα-λαχανικά

Η μπροστινή μας αυλή (2013), αφού κατασκεύασε μια κουκούλα και φύτεψε το βρώσιμο τοπίο

Περίληψη

Ένα swale permaculture μπορεί να σας βοηθήσει να αποθηκεύσετε νερό στο έδαφος και να μειώσετε την απορροή. Η φύση το κάνει καλύτερα!

Πόροι

Για περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφίες του κτιρίου swale, δείτε:

Κίνητρο

Μπορεί να αναρωτιέστε εάν η χρήση λυχνιών για την αποθήκευση νερού στο έδαφος λειτουργεί πραγματικά τόσο καλά όσο προτείνω. Αυτό το βίντεο διάρκειας 5 λεπτών, Πρασίνοντας την έρημοκαταδεικνύει πώς οι σάλπιγγες που χρησιμοποιούνται στο σωστό πλαίσιο μπορούν να μετατρέψουν την έρημο σε παραγωγικούς κήπους.

Σκάβεις κουκούτσι στην αυλή σου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ: