Πώς να μεγαλώσετε Celosia - Floret Flowers

Πώς να μεγαλώσετε Celosia – Floret Flowers

Το Celosia είναι μια εργατική ομάδα φυτών που καλλιεργείται για τα θολά, βελούδινα άνθη τους που έχουν μια ξεχωριστή σειρά σχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των βεντάλιας, των λοφίων και του εγκεφάλου. Είναι ζωηρά, ελεύθερα ανθισμένα και εύκολα στην ανάπτυξη.

Αγαπούν τον ζεστό, ξηρό καιρό και απαιτούν πολύ λίγη φροντίδα. Εκτός από την παραγωγή μιας πληθώρας πανέμορφων, υφών μίσχων που είναι μια θαυμάσια προφορά για ρυθμίσεις, μπορούν να στεγνώσουν και να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Επειδή το celosia είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο, ακόμη και η παραμικρή τσιμπίδα παγετού θα είναι το τέλος τους, οπότε μην ξεκινήσετε τους σπόρους πολύ νωρίς. Περιμένουμε περίπου 6 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο ανοιξιάτικο παγετό μας για να τα σπείρουμε σε δίσκους στο θερμοκήπιο και αναμένουμε να φυτέψουμε μέχρι να ζεσταθεί αρκετά ο καιρός.

Η Celosia μπορεί επίσης να σπαρθεί απευθείας στον κήπο όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι πάνω από 16 °C. Οι σπόροι είναι πολύ μικροσκοπικοί, επομένως μην θάβετε πολύ βαθιά όταν φυτεύετε.

Στο δροσερό θαλάσσιο κλίμα μας, η celosia πρέπει να φυτεύεται κάτω από την κάλυψη για να ευδοκιμήσει, αλλά στα θερμότερα μέρη του κόσμου, τα καταφέρνουν εξαιρετικά έξω.

Όπως κάθε λουλούδι που καλλιεργείται στη φάρμα μας, προσπαθούμε να τους δώσουμε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα και να προετοιμάσουμε τα παρτέρια φύτευσης με μια γενναιόδωρη δόση κομπόστ και οργανικό λίπασμα. Μάθετε περισσότερα για την προετοιμασία του εδάφους εδώ.

Μόλις προετοιμαστούν τα κρεβάτια φύτευσης, απλώνουμε γραμμές στάγδην άρδευσης και στη συνέχεια καλύπτουμε τα κρεβάτια με μια στρώση προκαμένου υφάσματος τοπίου. Το ύφασμα τοπίου προσθέτει θερμότητα και καταστέλλει τα ζιζάνια, αλλά δεν είναι απαραίτητο για την επιτυχία.

Διαβάστε περισσότερα  Προετοιμασία Εδάφους - Ανθοδέσμη

Τα φυτά απέχουν μεταξύ τους 9 έως 12 ίντσες (23 έως 30 cm) και ποτίζονται βαθιά δύο φορές την εβδομάδα, μερικές φορές περισσότερο σε ζεστό καιρό.

Όταν τα φυτά έχουν ύψος περίπου 6 έως 8 ίντσες (15 έως 20 cm), τους δίνουμε μια σκληρή πρέζα κόβοντας την κορυφή 3 έως 4 ίντσες (7 έως 10 cm) από το κεντρικό στέλεχος. Αυτό ενθαρρύνει την άφθονη διακλάδωση από τη βάση, με αποτέλεσμα δεκάδες μίσχους τέλειου μεγέθους από κάθε φυτό.

Για ψηλότερες ποικιλίες, φροντίστε να βάλετε μαντριά ή να ποντάρετε φυτά για να υποστηρίξετε την πλούσια ανάπτυξή τους και να εμποδίσετε τα φυτά να ανατραπούν.

Εάν φυτέψετε τη σελοσία σας σε μακριές σειρές, μπορείτε να τα μαζέψετε χτυπώντας βαριά πασσάλους ή στύλους Τ γύρω από την περίμετρο του κρεβατιού και χρησιμοποιώντας σπάγκο για να δημιουργήσετε ένα κουτί με κορδόνια για να κρατάτε τα φυτά όρθια. Εάν καλλιεργούνται στο τοπίο, μεμονωμένα φυτά μπορούν να συνδεθούν σε πασσάλους χρησιμοποιώντας σπάγκο.

Τα κεφάλια των λουλουδιών μεγαλώνουν καθώς ωριμάζουν, γι' αυτό επιλέξτε τα όταν έχουν το μέγεθος που θέλετε, αλλά πριν πάνε για σπορά. Αφαιρέστε το 80 τοις εκατό του φυλλώματος κατά τη συγκομιδή, καθώς θα μαραθεί πολύ πριν ξεθωριάσουν τα κεφάλια των λουλουδιών στο βάζο.

Οι Celosias είναι ένα κομμένο λουλούδι με τρελή διάρκεια, που συχνά επιμένει έως και 2 εβδομάδες χωρίς συντηρητικό.

Τα λουλούδια μπορούν επίσης να αποξηρανθούν για μελλοντική χρήση. Για να στεγνώσετε, κρεμάστε τα φρεσκοκομμένα στελέχη ανάποδα σε ένα ζεστό, σκοτεινό μέρος για 2 έως 3 εβδομάδες ή μέχρι να σφίξουν στην αφή.

Οι Celosias συχνά παραβλέπονται και αντιμετωπίζονται περισσότερο ως φύλλωμα ή πληρωτικό. Ωστόσο, μόλις ανακαλύψετε όλα τα διαθέσιμα σχήματα, μεγέθη και χρώματα, καθώς και την ευελιξία τους στην τακτοποίηση, θα κολλήσετε. Επιπλέον, είναι ένα από τα πιο εύκολα λουλούδια για να σώσετε τους σπόρους.

Διαβάστε περισσότερα  Φθινοπωρινοί βολβοί για ανοιξιάτικα λουλούδια

Έχω καλλιεργήσει και τεκμηριώσει εκατοντάδες ποικιλίες celosia όλα αυτά τα χρόνια. Αν θέλετε να δείτε ποια είναι τα πολύ αγαπημένα μου, επισκεφτείτε το τμήμα celosia της βιβλιοθήκης Floret.

Θα ήθελα πολύ να ακούσω για την εμπειρία σας με αυτή την υπέροχη ομάδα φυτών. Καλλιεργείτε celosia ή σκοπεύετε να τα προσθέσετε στον κήπο σας αυτή την ερχόμενη σεζόν; Αν ναι, ποιες είναι οι αγαπημένες σας ποικιλίες;


Σημείωση: Εάν το σχόλιό σας δεν εμφανιστεί αμέσως, καθίστε καλά. έχουμε ένα φίλτρο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας που απαιτεί από εμάς να εγκρίνουμε σχόλια πριν δημοσιευτούν.