Πώς να καλλιεργήσετε ντάλιες από σπόρους

Πώς να καλλιεργήσετε ντάλιες από σπόρους

Μια από τις πιο συναρπαστικές και εκπληκτικές ανακαλύψεις που έκανα στο ταξίδι μου στην καλλιέργεια της ντάλιας ήταν να μάθω πώς δημιουργήθηκαν νέες ποικιλίες.

Σε αντίθεση με τους κόνδυλους ή τα μοσχεύματα, που παράγουν έναν ακριβή κλώνο του φυτού από το οποίο προέρχονται, οι ντάλιες που καλλιεργούνται από σπόρους προσφέρουν έναν θησαυρό νέων δυνατοτήτων, το καθένα κάτι που δεν υπήρχε ποτέ πριν.

Οι ευκαιρίες είναι ατελείωτες, και αν βρεις κάποιον που αγαπάς, μπορείς να το ονομάσεις!

Τα σπορόφυτα ντάλιας είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο κρύο, γι' αυτό μην τα φυτέψετε έξω μέχρι να ζεσταθεί αρκετά ο καιρός. Συνήθως τα μεταμοσχεύουμε 3 με 4 εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό μας την άνοιξη.

Οι σπόροι πρέπει να ξεκινούν σε εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον 4 έως 8 εβδομάδες πριν θελήσετε να τους φυτέψετε. Οι σπόροι της ντάλιας βλασταίνουν σποραδικά, οπότε να είστε υπομονετικοί—θα εμφανιστούν, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες. Δεν συνιστάται η απευθείας σπορά στον κήπο.

Οι ντάλιες είναι καλύτερα σε πλούσιο, βαριά τροποποιημένο έδαφος. Ετοιμάζουμε παρτέρια φύτευσης με γενναιόδωρη δόση κομπόστ και οργανικό λίπασμα και στη συνέχεια τοποθετούμε στάγδην άρδευση. Μάθετε περισσότερα για την προετοιμασία του εδάφους εδώ.

Αν και μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζέστη του καλοκαιριού, συνιστούμε να προσφέρετε λίγη απογευματινή σκιά σε εξαιρετικά ζεστά κλίματα.

Διαστημικά φυτά σε απόσταση 12 ιντσών (30 cm) και ποτίστε βαθιά δύο φορές την εβδομάδα. (Τα σπορόφυτα ντάλιας μπορούν να αναπτυχθούν πολύ πιο κοντά μεταξύ τους, με μόλις 4 ίντσες [10 cm] μεταξύ των φυτών. Αυτή η μέθοδος θα παράγει μια ζούγκλα από πανύψηλα στελέχη και είναι ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι αυξάνουν τον αριθμό των φυταρίων που μπορούν να καλλιεργήσουν σε μια εποχή.)

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να βελτιώσετε το αργιλώδες έδαφος σε 6 βήματα

Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια αγαπούν τα τρυφερά σπορόφυτα ντάλιας. Εφαρμόζουμε το Sluggo αμέσως μετά τη μεταφύτευση για να τα προστατεύσουμε όσο εδραιώνονται.

Τα φυτά αναπόφευκτα μεγαλώνουν ψηλά και βαριά και θα απαιτήσουν στιβαρό ποντάρισμα, το οποίο θα πρέπει να τοποθετηθεί πριν μεγαλώσουν πολύ και ανατραπούν από το βάρος των επιδεικτικών ανθών τους.

Εάν καλλιεργείτε ντάλιες σε παρτέρια κήπου, μπορείτε να χτυπήσετε μεμονωμένους πασσάλους δίπλα σε κάθε δενδρύλλιο κατά τη φύτευση και να τις δέσετε καθώς μεγαλώνουν.

Εάν φυτεύετε σε μακριές σειρές, τα φυτά μπορούν να συρρικνωθούν και να κρατηθούν όρθια χτυπώντας βαριά πασσάλους ή στύλους Τ γύρω από την περίμετρο του κρεβατιού και δημιουργώντας ένα κουτί με κορδόνια χρησιμοποιώντας σπάγκο δέσμευσης.

Για να αυξήσετε τον συνολικό αριθμό των λουλουδιών και να ενθαρρύνετε τους μακριούς, δυνατούς μίσχους, θα πρέπει να τα τσιμπήσετε. Μόλις τα φυτά έχουν ύψος 8 έως 12 ίντσες (20 έως 30 cm), χρησιμοποιήστε αιχμηρά κλαδευτήρια για να κόψετε την κορυφή 3 έως 4 ίντσες (7 έως 10 cm), ακριβώς πάνω από ένα σετ φύλλων. Αυτό προκαλεί το φυτό να στείλει πολλαπλούς μίσχους κάτω από την κοπή.

Αν δεν αφήνετε τους σπόρους να ωριμάσουν για λόγους αναπαραγωγής, αφαιρείτε συχνά τις ανθισμένες ανθοφορίες, ώστε τα φυτά να βάζουν την ενέργειά τους στην παραγωγή λουλουδιών αντί για την παραγωγή σπόρων.

Εάν ανακαλύψετε ποικιλίες που αγαπάτε, μπορείτε να τις ξεθάψετε στο τέλος της σεζόν για να τις ξαναφυτέψετε την επόμενη χρονιά.

Οι ντάλιες που καλλιεργούνται από σπόρους παράγουν μικροσκοπικές συστάδες κονδύλων που συχνά δεν είναι αρκετά μεγάλες για να χωριστούν, επομένως αποθηκεύουμε ολόκληρη τη δέσμη σε μια σακούλα Ziploc γεμάτη με τύρφη ή βερμικουλίτη σε δροσερό μέρος που δεν παγώνει, μεταξύ 40°F και 50°F °F (4°C–10°C).

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να φτιάξετε έναν κήπο βροχής για να συλλάβετε την απορροή

Οι ντάλιες δεν είναι τρομερά μακροχρόνια κομμένα λουλούδια, αλλά μπορείτε να πάρετε περίπου 5 ημέρες μαζεύοντας στο σωστό στάδιο και χρησιμοποιώντας συντηρητικό λουλουδιών. Οι ντάλιες δεν θα ξεδιπλωθούν πολύ μετά τη συγκομιδή, γι' αυτό επιλέξτε όταν είναι σχεδόν πλήρως ανοιχτές για μεγάλες, πλήρεις ανθίσεις.

Για τις μονές και άλλες ποικιλίες με ανοιχτό κέντρο, επιλέξτε ακριβώς τη στιγμή που ξεδιπλώνονται τα πέταλα και πριν φτάσουν οι μέλισσες σε αυτά.

Εάν δεν έχετε καλλιεργήσει ντάλιες από σπόρους, σας ενθαρρύνω ιδιαίτερα να το δοκιμάσετε—είναι το απόλυτο κυνήγι θησαυρού.

Θα ήθελα πολύ να ακούσω για την εμπειρία σας με τις ντάλιες που καλλιεργούνται από σπόρους και μερικές από τις ανακαλύψεις που έχετε κάνει στον κήπο σας.


Σημείωση: Εάν το σχόλιό σας δεν εμφανιστεί αμέσως, καθίστε καλά. έχουμε ένα φίλτρο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας που απαιτεί από εμάς να εγκρίνουμε σχόλια πριν δημοσιευτούν.