Πώς να αποτρέψετε τη διάβρωση του εδάφους σε κήπους και αγροκτήματα

Πώς να αποτρέψετε τη διάβρωση του εδάφους σε κήπους και αγροκτήματα

Η φροντίδα του εδάφους είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των κήπων και των γεωργικών εκτάσεων. Δείτε τι διακυβεύεται και πώς να αποτρέψετε τη διάβρωση του εδάφους.

Η φροντίδα του εδάφους είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των κήπων και των γεωργικών εκτάσεων. Δείτε τι διακυβεύεται και πώς να αποτρέψετε τη διάβρωση του εδάφους. #microfarm #gardening #gardentips #soilerosion #soilfertility #watermanagementΗ φροντίδα του εδάφους είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των κήπων και των γεωργικών εκτάσεων. Δείτε τι διακυβεύεται και πώς να αποτρέψετε τη διάβρωση του εδάφους. #microfarm #gardening #gardentips #soilerosion #soilfertility #watermanagement

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Επιφανειακό έδαφος: Η μεγαλύτερη εξαγωγή στον κόσμο

Σύμφωνα με το USDA, κάθε χρόνο περίπου 30-40 δισεκατομμύρια τόνοι φυτικού εδάφους διαβρώνονται από τις καλλιέργειες του κόσμου. Το επίκεντρο των ζημιών στις ΗΠΑ είναι η Midwestern Corn Belt, όπου καλλιεργούμε κυρίως ΓΤΟ καλαμπόκι και σόγια σε εκατοντάδες στρέμματα μονοκαλλιεργημένοι βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις.

Προφανώς δεν μάθαμε τίποτα από το Dust Bowl της δεκαετίας του 1930 για το πώς να φροντίζουμε τα εδάφη μας!

Το φυτόχωμα μας φυσάει τώρα το ζεστό, ξηρό καλοκαίρι και ξεπλένεται στην ανοιξιάτικη βροχή, ταξιδεύοντας στον ποταμό Μισισιπή στον Κόλπο του Μεξικού, όπου πνίγει την υδρόβια ζωή με ανησυχητικό ρυθμό. Η γονιμότητα χάθηκε για πάντα. Βλέπω αυτό το εκπαιδευτικό βίντεο διάρκειας 2 λεπτών από το PBS.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με τις τρέχουσες γεωργικές πρακτικές, έχουμε μόνο Έμειναν 60 χρόνια φυτικού εδάφους.

Το φυτόχωμα είναι απαραίτητο για την καλλιέργεια των καλλιεργειών. Εκεί είναι η ζωή του εδάφους. Το φυτόχωμα είναι όπου τα μικρόβια του εδάφους τρώνε και κάνουν κακώσεις και τροφοδοτούν τις ρίζες των φυτών. Είναι όπου τα βακτήρια και οι μύκητες βοηθούν να συγκρατήσουν το έδαφος μαζί. Εκεί βρίσκονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν τα φυτά.

Χρειαζόμαστε φυτόχωμα στους δικούς μας κήπους, καθώς και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις μας.

Ας δούμε πώς οι ενέργειές μας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους τόσο σε μακρο όσο και σε μικροεπίπεδο.

#1: Καλλιεργήστε τα δικά σας προϊόντα (Micro Level)

Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι οι κήποι της πίσω αυλής δεν έχουν πραγματική επίδραση στο γενικότερο πρόβλημα. Ωστόσο, η ύπαρξη περισσότερων κήπων στην πίσω αυλή θα μπορούσε εύλογα να επηρεάσει τα προβλήματα του φυτικού εδάφους σε μακροοικονομικό επίπεδο!

Η καλλιέργεια των δικών μας προϊόντων μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στην πολιτική διαχείρισης της γης.

Διαβάστε περισσότερα  12 πολυετείς καλλιέργειες για ανάπτυξη σε υγρό έδαφος

Όσο πιο αποτελεσματικοί γινόμαστε στη χρήση μικρών χώρων για την καλλιέργεια τροφίμων, τόσο λιγότερο χρειαζόμαστε γιγάντιους, ξεκάθαρους χώρους για την παραγωγή βιομηχανικών αγροκτημάτων. Αυτές οι καθαρές περιοχές αποτελούν τεράστια προβλήματα για τη διάβρωση του εδάφους, για να μην αναφέρουμε άλλες καταθλιπτικές συνέπειες όπως η καταστροφή των οικοτόπων και η αποσταθεροποίηση των λεκανών απορροής.

Επιπλέον, η επιστροφή εξαντλημένων βιομηχανικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε λιβάδια, δάση και συστήματα βιώσιμης διαχείρισης όχι μόνο αποτρέπει την εμφάνιση μεγαλύτερης διάβρωσης του εδάφους. Σημαίνει επίσης αναγεννητικό επιφανειακό έδαφος (κάνοντας περισσότερα!), το οποίο εμφανίζεται στα φυσικά οικοσυστήματα.

Περισσότερο φυτικό χώμα σημαίνει περισσότερα δέσμευση άνθρακα (που είναι ευεργετικό ανεξάρτητα από τη γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή).

Ένα άλλο πλεονέκτημα του ότι περισσότεροι άνθρωποι καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα είναι οι αφοσιωμένοι πολίτες που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη για την ύπαρξή τους. Αυτό είναι προτιμότερο από την εξωτερική ανάθεση ευθύνης σε επιχειρήσεις που δεν θεωρούν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων ως βασική επιχειρηματική ηθική.

Καλλιεργήστε τα δικά σας προϊόντα για να αποτρέψετε τη διάβρωση του εδάφους σε γεωργικές εκτάσεις.Καλλιεργήστε τα δικά σας προϊόντα για να αποτρέψετε τη διάβρωση του εδάφους σε γεωργικές εκτάσεις.

Καλλιεργήστε τα δικά σας προϊόντα για να αποτρέψετε τη διάβρωση του εδάφους σε γεωργικές εκτάσεις.

Θα θέλατε να αποδώσετε νόστιμες σοδειές ενώ συνεργάζεστε με τη φύση; Ρίξτε μια ματιά στον μίνι οδηγό μου, The Permaculture Inspired Vegetable Garden.

The Permaculture Inspired Vegetable GardenThe Permaculture Inspired Vegetable Garden

#2: Αποφύγετε την άροση σε μικρούς χώρους για να αποτρέψετε τη διάβρωση του εδάφους (Micro Level)

Η βιομηχανική γεωργία απαιτεί άροση, η οποία χαλαρώνει το έδαφος, επιτρέποντάς του να φυσάει στον αέρα και να ξεπλένεται στη βροχή. Το συμβατικό όργωμα καταστρέφει και διακόπτει τη ζωή του εδάφους που θα βοηθούσε στην τροφοδοσία των ριζών των φυτών και στη συγκράτηση του χαλαρού εδάφους.

Σε μικρούς κήπους, δεν είναι συνήθως απαραίτητες μέθοδοι καλλιέργειας μεγάλης κλίμακας, όπως το όργωμα. Γνωρίζατε ότι τα δίκτυα μυκήτων και τα κολλώδη εκκρίματα των οργανισμών του εδάφους συγκρατούν φυσικά το χώμα ενωμένο έτσι ώστε να μην φυσάει ή να ξεπλένεται, ακόμη και όταν χαλαρώσει;

Μάθετε πώς να μεταβείτε σε έναν κήπο χωρίς καλλιέργεια, ώστε να μπορείτε να συνεργαστείτε με τη ζωή του εδάφους. Μπορείτε να χαλαρώσετε το χώμα του κήπου κάθε άνοιξη με ένα πιρούνι εκσκαφήςπου δεν διαταράσσει τους οργανισμούς του εδάφους.

Διαβάστε περισσότερα  Καλλιέργεια με ύφασμα τοπίου - λουλούδια λουλουδιών

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στην καλλιέργεια χωρίς άροση, όπως η μέθοδος που χρησιμοποίησε ο Masanobu Fukuoka στο Η επανάσταση με ένα άχυρο.

#3: Διαχειριστείτε σωστά το νερό (Micro Level)

Σε γυμνό έδαφος, σχηματίζονται ρεματιές κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων και ξεπλένουν τη βροχόπτωση. Στους κήπους της πίσω αυλής, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τη διάβρωση σχεδιάζοντας κήπους για να αποτρέψουμε την απορροή.

Τι θα λέγατε να χτίσετε κρεβάτια κήπου σε υψομετρικά περιγράμματα, για να πιάσετε το νερό, να το επιβραδύνετε και να το απλώσετε σε όλο το τοπίο αντί να το απομακρύνετε;

Ή ίσως δοκιμάστε ένα swale, το οποίο είναι ένα χαντάκι στο περίγραμμα. Η δέσμευση του βρόχινου νερού στους κήπους της βροχής μπορεί να αποτρέψει την απορροή, να ελαχιστοποιήσει τη διάβρωση και είναι ένα άλλο εργαλείο για δωρεάν άρδευση.

Κήπος βροχής με βατό κολπίσκο για την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφουςΚήπος βροχής με βατό κολπίσκο για την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους

Κήπος βροχής με βατό κολπίσκο για την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους

#4: Επικάλυψη με φυτά για την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους (Micro Level)

Τα φυτά είναι άφθονα στις περισσότερες αυλές και κήπους και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της διάβρωσης του εδάφους.

Το σάπιασμα με ζιζάνια, βότανα και λουλούδια είναι απλό! Όταν βγαίνω να χορτάσω, παίρνω έναν κουβά μαζί μου. Τραβάω ή ψιλοκόβω τα ζιζάνια, καθώς και βότανα και λουλούδια με έντονη ανάπτυξη.

Όταν έχω έναν γεμάτο κουβά, βρίσκω μέρη στον κήπο μου όπου υπάρχει γυμνό χώμα και βάζω τα τραβηγμένα ή ψιλοκομμένα φυτά κάτω ως σάπια φύλλα.

Η φυτική ύλη συγκρατεί το έδαφος στη θέση του και το διατηρεί υγρό. Η πράσινη φυτική ύλη αποσυντίθεται με την πάροδο του χρόνου, προσθέτοντας περισσότερο φυτικό έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ως εκ τούτου, δεν είστε μόνο πρόληψη διάβρωση, αλλά και αναγεννητικό χαμένο φυτόχωμα.

Επίσης, περισσότερο σάπια φύλλα οποιουδήποτε είδους σημαίνει περισσότερος βιότοπος για τα ωφέλιμα έντομα. Win-win!

Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μου σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους σάπια φύλλα στον κήπο περμακουλτούρας για περισσότερες ιδέες.

Η φροντίδα του εδάφους είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των κήπων και των γεωργικών μας συστημάτων. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι η συμβολή στη διάβρωση του εδάφους. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα μιλήσουμε για το τι διακυβεύεται και για 5 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε τη διάβρωση του εδάφους.Η φροντίδα του εδάφους είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των κήπων και των γεωργικών μας συστημάτων. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι η συμβολή στη διάβρωση του εδάφους. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα μιλήσουμε για το τι διακυβεύεται και για 5 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε τη διάβρωση του εδάφους.

Μπρόκολο πολτοποιημένο με τραβηγμένα ζιζάνια

#5: Αποφύγετε τον τρόπο ζωής με βάση το καλαμπόκι και τη σόγια για να αποτρέψετε τη διάβρωση του γεωργικού εδάφους (Μακρο Επίπεδο)

Γνωρίζω ότι η ανθρώπινη διατροφή δεν είναι εκεί που θα περιμένατε να εστιάσετε για να διορθώσετε το μεγάλο πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους. Αλλά άκουσέ με. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και η πλειονότητα από εμάς που καλλιεργούμε τη δική μας τροφή πρέπει ακόμα να αγοράσουμε μερικά από αυτά που τρώμε.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να φτιάξετε ένα Swale στο τοπίο του σπιτιού [+ Free Download]

Και η αγοραστική μας δύναμη έχει σημασία, ίσως εξίσου με τις προσπάθειές μας στον κήπο.

Η τυπική αμερικανική δίαιτα είναι βαριά με κρέας που τρέφεται με σιτηρά, που εκτρέφεται σε εργοστάσια. Εν τω μεταξύ, μια τυπική χορτοφαγική διατροφή εστιάζει επίσης σε μεγάλο βαθμό στο καλαμπόκι και τη σόγια.

Η μονοκαλλιέργεια βιομηχανικής καλλιέργειας σιτηρών, όπως το καλαμπόκι και η σόγια, απογυμνώνει το φυτικό έδαφος, είτε τα σιτάρια τρέφονται σε ανθρώπους είτε σε ζώα.

Η θλιβερή αλήθεια: το καλαμπόκι και η σόγια – ως βασικά διατροφικά συστατικά – συμβάλλουν στην ερημοποίηση, λέει ο καθηγητής Anton Imeson, Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, στο βιβλίο του Ερημοποίηση, Υποβάθμιση της Γης και Αειφορία.

Ακολουθούν ορισμένες εναλλακτικές γεωργίας που εμπλουτίζουν το οικοσύστημα:

 • του Μαρκ Σέπαρντ Αποκατάσταση Γεωργίας προτείνει πολυετείς, αναγεννητικές εναλλακτικές λύσεις στις ετήσιες βασικές καλλιέργειες.
 • ο Ινστιτούτο Αλμυρών κάνει εξαιρετική έρευνα για την ολιστική διαχείριση της γεωργικής γης. Παρακολουθήστε το συναρπαστικό του Alan Savory Ted Talk.
 • Η έρευνα του Wes Jackson για τα πολυετή δημητριακά στο Το Ινστιτούτο Γης είναι εξίσου ελπιδοφόρα.

Η απαλλαγή από τη διατροφή σας από βιομηχανικό καλαμπόκι και σόγια θα βοηθήσει επίσης διώξτε τους ΓΤΟ από τη διατροφή σας, το οποίο μπορεί επίσης να μειώσει την έκθεση σε ζιζανιοκτόνα. Άλλο ένα win-win!

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές και κηπουροί για να συμμετέχουμε ενεργά στην πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και στην αναγέννηση νέου φυτικού εδάφους. Η κηπουρική στην πίσω αυλή και η ψηφοφορία με τις αγορές μας μπορούν πράγματι να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της πολύτιμης γεωργικής γης και των οικοσυστημάτων. Huzzah!

Πώς αποτρέπετε τη διάβρωση του εδάφους στον κήπο σας ή πώς βοηθάτε τη γεωργική γη ως καταναλωτής;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ:

>>> Αποκτήστε τη δωρεάν 19-σελίδα μου Οδηγός Τροποποιήσεων Οργανικού Εδάφους για περισσότερες ιδέες: