Η παγκόσμια επένδυση στον ενεργειακό εφοδιασμό θα οδηγήσει σε μέση ετήσια αύξηση του κόστους κατά 2% από τώρα έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση της RMI.  Ένα από τα βασικά στοιχεία είναι η μείωση των δαπανών για ορυκτά καύσιμα.  Πηγή: RMI

Τι θα συμβεί αν η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια κοστίζει πολύ λιγότερο από ό,τι μας έχουν πει;

Η παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια έχει ένα κόστος, αλλά μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τα νούμερα που μερικές φορές εμφανίζονται. Οι διαφορές είναι μεγάλες και ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια και μάλιστα δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μια νέα ανάλυση από την RMIη ομάδα έρευνας και υπεράσπισης της καθαρής ενέργειας, εντοπίζει αυτό που λένε οι συντάκτες της ότι είναι ένα βασικό ελάττωμα σε πολλές από αυτές τις εκτιμήσεις: Δεν λαμβάνουν πλήρως υπόψη τη μείωση των δαπανών για ορυκτά καύσιμα.

«Αυτό το είδος αφήγησης ότι υπάρχει μια τεράστια αύξηση κεφαλαίου που απαιτείται είναι απλώς εσφαλμένη», δήλωσε ο Kingsmill Bond, συν-συγγραφέας της έκθεσης και αναλυτής της RMI του οποίου το έργο καλύπτει την οικονομική πλευρά της ενεργειακής μετάβασης.

Προσλαμβάνουμε!

Ρίξτε μια ματιά στα νέα ανοίγματα στο newsroom μας.

Δείτε θέσεις εργασίας

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι παγκόσμιες κεφαλαιουχικές δαπάνες (χρήματα που χρησιμοποιούνται για εξοπλισμό και ακίνητα, μεταξύ άλλων) για τον ενεργειακό εφοδιασμό βρίσκονται σε τροχιά περίπου 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2030, από 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

«Είναι 2 τοις εκατό ετησίως ανάπτυξη», είπε ο Μποντ. «Σε καθαρή βάση, δεν είναι πολλά».

Η ανάλυση RMI δεν λαμβάνει υπόψη κανένα από τα οικονομικά οφέλη του περιορισμού της βλάβης της κλιματικής αλλαγής, όπως η μείωση των ιατρικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη ζέστη και οι υλικές ζημιές.

Η έκθεση χρησιμεύει ως αντίστιξη σε εκτιμήσεις από οργανισμούς όπως η McKinsey & Company και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Η McKinsey, η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης, δήλωσε έκθεση του 2022 ότι οι δαπάνες για συστήματα ενέργειας και χρήσης γης στην καθαρή μηδενική μετάβαση θα κοστίζουν κατά μέσο όρο 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μεταξύ 2021 και 2050, που είναι μια ετήσια αύξηση περίπου 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από αυτό που ήταν τότε το τρέχον επίπεδο δαπανών. Οι συγγραφείς του McKinsey σημείωσαν ότι αυτή η αύξηση θα ισοδυναμούσε με το ήμισυ των παγκόσμιων εταιρικών κερδών και το ένα τέταρτο των παγκόσμιων φορολογικών εσόδων.

Αυτό ακούγεται τρομακτικό – και είναι παραπλανητικό, σύμφωνα με τον Μποντ.

Η McKinsey κάνει μια άδικη σύγκριση, είπε, επειδή η παγκόσμια οικονομία και οι ενεργειακές δαπάνες και οι δύο αυξάνονται και θα αναπτυχθούν ανεξάρτητα από το αν το σύστημα βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα ή όχι.

Μια πιο δίκαιη σύγκριση θα ήταν μεταξύ μιας οικονομίας που στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές και μιας οικονομίας με σενάριο «business as usual» με πιο αργή μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, είπε. Η McKinsey περιλαμβάνει αυτού του είδους τη σύγκριση αργότερα στην έκθεσή της, δείχνοντας ότι η μέση ετήσια αύξηση για ένα σενάριο καθαρού μηδενός είναι περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. (Η McKinsey δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.)

Η παγκόσμια επένδυση στον ενεργειακό εφοδιασμό θα οδηγήσει σε μέση ετήσια αύξηση του κόστους κατά 2% από τώρα έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση της RMI.  Ένα από τα βασικά στοιχεία είναι η μείωση των δαπανών για ορυκτά καύσιμα.  Πηγή: RMIΗ παγκόσμια επένδυση στον ενεργειακό εφοδιασμό θα οδηγήσει σε μέση ετήσια αύξηση του κόστους κατά 2% από τώρα έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση της RMI.  Ένα από τα βασικά στοιχεία είναι η μείωση των δαπανών για ορυκτά καύσιμα.  Πηγή: RMI
Η παγκόσμια επένδυση στον ενεργειακό εφοδιασμό θα οδηγήσει σε μέση ετήσια αύξηση του κόστους κατά 2% από τώρα έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση της RMI. Ένα από τα βασικά στοιχεία είναι η μείωση των δαπανών για ορυκτά καύσιμα. Πηγή: RMI

Ο IEA λέει ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για την ενέργεια ήταν 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και θα αυξηθούν σε περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2030 σύμφωνα με το σενάριο «καθαρών μηδενικών εκπομπών», το οποίο είναι ένα από τα πολλά σενάρια του Παγκόσμια Ενεργειακή Προοπτική. (Ο IEA με έδρα το Παρίσι κάνει έρευνα για να βοηθήσει τις 31 χώρες μέλη του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να σχεδιάσουν και να καταφέρουν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.)

Διαβάστε περισσότερα  Ανακεφαλαίωση τέταρτου τριμήνου - Love.Laugh.Explore.

Ο Bond και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι ο IEA είναι παραπλανητικός στις εκτιμήσεις του επειδή συγκεντρώνει πολλές κατηγορίες κεφαλαιακών δαπανών, μερικές από τις οποίες είναι πιο κατάλληλο να συμπεριληφθούν από άλλες.

Ζήτησα από την IEA απάντηση.

«Είναι λίγο δύσκολο να απαντήσω, καθώς πολλά από τα σημεία είναι ασαφή ή διατυπωμένα αρκετά αόριστα», δήλωσε ο Tim Gould, επικεφαλής οικονομολόγος ενέργειας του IEA, σε ένα email.

Είπε ότι η IEA ευθύνεται ξεκάθαρα για τις μειώσεις στις κεφαλαιουχικές δαπάνες για ορυκτά καύσιμα, επομένως πιστεύει ότι αυτή η πτυχή της κριτικής της RMI είναι άστοχη.

Η σύγκρουση αφορά σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο υπολογισμού και κοινοποίησης αυτών των μειώσεων. Μπορώ να δω τι λέει η RMI και μπορώ επίσης να καταλάβω γιατί η IEA είναι σίγουρη για την προσέγγισή της.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η έκθεση της RMI χρησιμοποιεί εκτιμήσεις δαπανών του IEA ως βάση της ανάλυσής της, επομένως και τα δύο έχουν πολλά κοινά. Η διαφορά είναι ότι η RMI κάνει αυτό που λένε οι συγγραφείς δικαιολογημένες προσαρμογές στους αριθμούς του IEA ως μέρος ενός ευρύτερου επιχειρήματος ότι η μείωση των δαπανών ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να θεωρείται ως μείωση του κόστους της ενεργειακής μετάβασης.

Θεωρώ ότι ο τρόπος του Μποντ να πλαισιώνει αυτό το θέμα είναι συναρπαστικός, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας ότι ο κόσμος έχει περισσότερα από αρκετά χρήματα για να πληρώσει για μια ταχεία μετάβαση.

Υπάρχουν όμως κάποιες αδυναμίες στο να μιλήσουμε τόσο γενικά για μια αλλαγή της οποίας ο ρυθμός θα ποικίλλει πολύ ανά χώρα και περιοχή. Η έκθεση αναγνωρίζει ότι υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων δεδομένων για την εκτίμηση του κόστους σε αναδυόμενες αγορές, όπως περιοχές εντός της Αφρικής. Εάν η μετάβαση σε αυτά τα μέρη είναι ασυνήθιστα αργή και δαπανηρή, θα μπορούσε να υπονομεύσει την κύρια ώθηση του επιχειρήματος της έκθεσης.

Ο Μποντ είπε ότι αυτός και άλλοι στην RMI εργάζονται για να αντιμετωπίσουν καλύτερα το κόστος στα μέρη όπου συχνά λείπουν αυτές οι πληροφορίες.

Ένα από τα βασικά μου στοιχεία από αυτήν την έκθεση είναι ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια δεν είναι κάτι περίεργο με αστρονομικό κόστος που πρέπει να φοβόμαστε. Είναι η πίστα στην οποία βρισκόμαστε ήδη.

Το βασικό ερώτημα δεν είναι ο προορισμός, αλλά πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί. Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν πολλά να κερδίσουν από μια αργή μετάβαση, και αυτό είναι που ζωντανεύει μεγάλο μέρος της συζήτησης που κάνουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε.


Άλλες ιστορίες σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση που πρέπει να σημειωθούν αυτήν την εβδομάδα:

Ο Έλον Μασκ θέλει περισσότερο έλεγχο της Tesla: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, έγραψε τη Δευτέρα ότι «νιώθει άβολα να μεγαλώνει η Tesla να είναι ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική χωρίς να έχει ~25% έλεγχο ψήφου». Το μήνυμα, που δημοσιεύτηκε στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που κατέχει, δείχνει ότι δεν είναι ικανοποιημένος με το σημερινό μερίδιο του 13% στην εταιρεία και επίσης τονίζει την άποψή του ότι η Tesla δεν είναι κυρίως εταιρεία αυτοκινήτων, παρόλο που βγάζει τα περισσότερα χρήματα από αυτοκίνητα . Οπως και Η Lora Kolodny αναφέρει στο CNBCτο διοικητικό συμβούλιο της Tesla πρέπει τώρα να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της με τις ανησυχίες για το πώς να λογοδοτήσει καλύτερα στους άλλους μετόχους της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα  Νέα νομοθεσία που στοχεύει να εισαγάγει ανταγωνισμό στην υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας της Βιρτζίνια θα μπορούσε να προκαλέσει επανεξέταση της μονοπωλιακής ισχύος της Dominion

Η BMW έχει περάσει το σημείο ανατροπής και είναι πλέον ως επί το πλείστον εταιρεία EV, λέει ο CFO: Ο Walter Mertl, ο οικονομικός διευθυντής της BMW, είπε ότι η εταιρεία του παράγει τώρα το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των πωλήσεών της από ηλεκτρικά οχήματα και πιστεύει ότι το 2023 ήταν ένα σημείο καμπής μακριά από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, καθώς Η Victoria Waldersee και η Christina Amann αναφέρουν στο Reuters. Τα EV ήταν μόλις το 15% των πωλήσεων της BMW πέρυσι, αλλά οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών σημαίνουν ότι τα EV είναι το μέλλον.

Αυτή η ιστορία χρηματοδοτείται από αναγνώστες σαν εσάς.

Η μη κερδοσκοπική εφημερίδα μας παρέχει βραβευμένη κλιματική κάλυψη δωρεάν και διαφήμιση. Βασιζόμαστε σε δωρεές από αναγνώστες όπως εσείς για να συνεχίσουμε. Παρακαλούμε δωρίστε τώρα για να στηρίξετε το έργο μας.

Δώρισε τώρα

Τα κράτη με μεγάλους στόχους για το κλίμα αφαιρούν την τοπική ισχύ για να μπλοκάρουν τα πράσινα έργα: Ο πρόσφατος νόμος του Μίσιγκαν δίνει στην πολιτειακή κυβέρνηση μεγαλύτερη εξουσία να εγκρίνει την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέρος μιας ευρύτερης τάσης των πολιτειών που περιορίζουν την ικανότητα των τοπικών κυβερνήσεων να σταματήσουν έργα, όπως Ο Joey Cappelletti και ο John Hanna αναφέρουν στο Associated Press. Αυτό είναι ένα φαινόμενο για το οποίο έχω γράψει πολλά, ειδικά για τη δυναμική της τοπικής αντιπολίτευσης και για το πώς τα κράτη μερικές φορές πιέζουν πίσω για να επιτρέψουν έργα. Στην ιδανική περίπτωση, οι τοπικοί αξιωματούχοι θα αποφάσιζαν εάν θα εγκρίνουν τοπικά έργα, αλλά αυτή η αρχή έχει μπερδευτεί από οργανωμένες αντιπολιτευτικές ομάδες που έχουν επιβραδύνει και περιπλέκει την ανάπτυξη.

Μια αλλαγή από άνθρακα σε ηλιακή ενέργεια στην αγροτική Μινεσότα είναι σαν να βγάζετε 780.000 αυτοκίνητα εκτός δρόμου: Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η Xcel Energy έκλεισε μια από τις τρεις μονάδες παραγωγής στον σταθμό παραγωγής κάρβουνου Sherburne County στο Becker της Μινεσότα. Η εταιρεία κοινής ωφέλειας θα αντικαταστήσει εν μέρει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που χάνει κατασκευάζοντας ένα ηλιακό πάρκο 710 μεγαβάτ, όπως αναφέρει ο συνάδελφός μου Kristoffer Tigue για το ICN. Η Xcel βρίσκεται στη διαδικασία να κλείσει όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και θα κλείσει τις υπόλοιπες μονάδες στο εργοστάσιο της Sherco, όπως αποκαλείται, έως το 2030. Η Becker, η κοινότητα υποδοχής, γίνεται μια σημαντική δοκιμαστική περίπτωση για το πώς να διαχείριση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια με τρόπο που να μειώνει τη ζημιά στα μέρη που αναμένεται να χάσουν θέσεις εργασίας και επενδύσεις. Το ηλιακό έργο δεν πρόκειται να αντικαταστήσει πλήρως τις θέσεις εργασίας του εργοστασίου άνθρακα και η Xcel και η πολιτειακή κυβέρνηση εργάζονται για να βοηθήσουν τον Becker να βγει από αυτή τη μετάβαση με μια ισχυρή τοπική οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα  Η απόσυρση του ιδιοκτήτη από το υπεράκτιο έργο αιολικής ενέργειας υπονομεύει τα σχέδια καθαρής ενέργειας του Μέριλαντ

Η IEA λέει ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θέτει τους στόχους της COP28 εντός προσιτών: Η παγκόσμια παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξηθεί κατά 2,5 φορές έως το 2030, αλλά πρέπει να τριπλασιαστεί για να επιτύχει τους στόχους που διατυπώθηκαν πριν από λίγους μήνες στο COP28, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Diana DiGangi της Utility Dive έχει μια σύνοψη της νέας έκθεσης του IEA για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένα έγγραφο που έχει πολλά ενθαρρυντικά νέα σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ναι, οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν τα πουλιά, αλλά το fracking είναι πολύ χειρότερο: Μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώνει ότι η υδραυλική ρωγμή για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχει αρνητική επίδραση στους πληθυσμούς των πτηνών, η οποία είναι μεγαλύτερη από τη ζημιά που προκαλούν τα αιολικά πάρκα, όπως Γράφει ο Sammy Roth στους Los Angeles Times. Η δημοσίευση, ενός περιβαλλοντικού οικονομολόγου του Πανεπιστημίου της Γενεύης, είναι λίγο έξυπνος, αγγίζοντας μια κοινή αντίρρηση για τα αιολικά πάρκα -ότι οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν τα πουλιά- και στη συνέχεια στρέφοντας τα δεδομένα στους φιλικούς προς τα ορυκτά καύσιμα άτομα που συχνά αυξάνουν τις ανησυχίες τους για θάνατοι πτηνών. «Είναι σίγουρα σημαντικό να περιορίσουμε τη βλάβη στην άγρια ​​ζωή από ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάρκα, γραμμές μεταφοράς και άλλα έργα καθαρής ενέργειας, τοποθετώντας τα στα καλύτερα μέρη και σχεδιάζοντας και λειτουργώντας τα όσο το δυνατόν ασφαλέστερα», γράφει ο Roth. «Αλλά είναι πιο σημαντικό να χτίσουμε όσο περισσότερα έργα καθαρής ενέργειας μπορούμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για τα ζώα, τα φυτά ή τους ανθρώπους από έναν πλανήτη που θερμαίνεται γρήγορα».

Μέσα στην Καθαρή Ενέργεια είναι το εβδομαδιαίο δελτίο ειδήσεων και αναλύσεων του ICN σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση. Στείλτε συμβουλές και ερωτήσεις ειδήσεων στο [email protected].