Νέα νομοθεσία που στοχεύει να εισαγάγει ανταγωνισμό στην υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας της Βιρτζίνια θα μπορούσε να προκαλέσει επανεξέταση της μονοπωλιακής ισχύος της Dominion

Νέα νομοθεσία που στοχεύει να εισαγάγει ανταγωνισμό στην υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας της Βιρτζίνια θα μπορούσε να προκαλέσει επανεξέταση της μονοπωλιακής ισχύος της Dominion

Μετά από μια νομοθετική συνεδρίαση του 2023 που είδε τους νομοθέτες της Βιρτζίνια να αναστέλλουν την εποπτεία των προηγουμένως ανεξέλεγκτων κερδών της Dominion Energy, η μονοπωλιακή εταιρεία κοινής ωφέλειας της Βιρτζίνια βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με τον έλεγχο του ισολογισμού της και τη δέσμευσή της για καθαρή ενέργεια.

Ο γερουσιαστής Creigh Deeds, ένας Δημοκρατικός που εκπροσωπεί το Charlottesville και αρχιτέκτονας της περσινής επιτυχημένης ώθησης για την αποκατάσταση της ρυθμιστικής επίβλεψης του Dominion, ξεκίνησε τη φετινή σύνοδο με την εισαγωγή SB 578 για την αντιμετώπιση του κενού ανταγωνισμού στην υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας της Βιρτζίνια. Θα διατάξει το Υπουργείο Ενέργειας να επανεξετάσει και να επιλέξει τις υπεράκτιες προσφορές σε ανταγωνιστική τιμή.

Σε μια δήλωση, η Deeds υποστήριξε ότι η Βιρτζίνια δεν παρήγαγε αρκετή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για να επιτύχει τους στόχους της για τη μείωση του άνθρακα. Είπε ότι η Βιρτζίνια έπρεπε να «μεγαλώσει [its] ηλιακή και αιολική ενέργεια», πριν προσθέσει, «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε».

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή Εμπορίου και Εργασίας, της οποίας προεδρεύει η Deeds, ψήφισε ομόφωνα την επανεξέταση του νομοσχεδίου κατά τη διάρκεια της νομοθετικής συνόδου του 2025.

Προσλαμβάνουμε!

Ρίξτε μια ματιά στα νέα ανοίγματα στο newsroom μας.

Δείτε θέσεις εργασίας

Παρά την καθυστέρηση, το SB 578 μπορεί να άνοιξε την πόρτα σε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το μονοπωλιακό καθεστώς της Dominion στη Βιρτζίνια υπό το φως του μεταβαλλόμενου ενεργειακού τοπίου στις ΗΠΑ

«Υπάρχει ένα επιχείρημα ότι η Dominion δεν έχει πραγματικά λάβει σοβαρά υπόψη την ανάγκη μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Bill Shobe, καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. «Όταν κοιτάτε το τελευταίο ολοκληρωμένο σχέδιο πόρων τους», τον οδικό χάρτη της εταιρείας για μελλοντικές δραστηριότητες στη Βιρτζίνια, «δεν είναι μια σοβαρή προσπάθεια» για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

“Αυτό οδηγεί τους ανθρώπους να αναρωτιούνται εάν θέλουμε να πάμε με την Dominion ως τον κύριο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτό το παλιό μοντέλο μονοπωλιακής σύμβασης”, είπε.

Για κάποιους, μια πιο γεμάτη αγορά ενέργειας έχει καθυστερήσει πολύ στη Βιρτζίνια. «Είναι καιρός το Dominion να έχει κάποιο ανταγωνισμό», δήλωσε η Nicole Martin, επικεφαλής του τμήματος της κομητείας Chesterfield του NAACP. Ο Μάρτιν, ο οποίος αγωνίζεται για ένα νέο σχέδιο ηλεκτρικής ενέργειας Dominion φυσικού αερίου στο Τσέστερφιλντ, πρόσθεσε ότι ο ανταγωνισμός για το Dominion εκτός της υπεράκτιας αιολικής αγοράς της Βιρτζίνια θα ωφελούσε τους κρατικούς συντελεστές. «Πρέπει να έχουμε πάντα επιλογές», είπε. «Από τη στιγμή που έχουμε μόνο μία επιλογή, αναγκαζόμαστε να πάρουμε ό,τι μας δίνουν».

Ο Aaron Ruby, εκπρόσωπος του Dominion, απέρριψε το επιχείρημα, λέγοντας ότι το τρέχον σύστημα ρύθμισης της Βιρτζίνια λειτουργεί για να παρέχει οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια – και να οδηγεί το έθνος, πρόσθεσε, στην ισχύ από υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Το 2020, η Βιρτζίνια ψήφισε τον νόμο περί καθαρής οικονομίας της Βιρτζίνια (VCEA), ο οποίος απαιτούσε από την Dominion να «κατασκευάσει, να αποκτήσει ή να αγοράσει» 5,2 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2034. Μέρος αυτής της ενέργειας θα προέλθει από το «Coastal Virginia Offshore Wind Project» », ένα αγρόκτημα στροβίλων στα ανοικτά των ακτών της Βιρτζίνια Μπιτς, σύμφωνα με την εταιρεία κοινής ωφέλειας, είναι ικανό να παρέχει περίπου 2,6 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας. Η κατασκευή εκεί μπορεί να ξεκινήσει φέτος καθώς το Dominion έλαβε την τελευταία άδειά του αυτόν τον μήνα.

Διαβάστε περισσότερα  Τα 4 κομμάτια που χρειάζεστε όταν ταξιδεύετε την Άνοιξη

Η Dominion εκτιμά ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2026. Δεν είναι σαφές πώς η εταιρεία σκοπεύει να προμηθεύσει τα υπόλοιπα γιγαβάτ χωρίς άλλη μίσθωση στον Ατλαντικό. Η καλύτερη ελπίδα της εταιρείας κοινής ωφελείας για την κατασκευή μιας νέας φάρμας στηρίζεται σε μια ομοσπονδιακή δημοπρασία υπεράκτιων μισθώσεων αιολικής ενέργειας που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι.

Ως μονοπώλιο που ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κρατικών Επιχειρήσεων, η Dominion μπορεί να υπαγορεύσει τους όρους της διαδικασίας προμήθειας αιολικής ενέργειας. Η εταιρεία απολαμβάνει ένα προκαθορισμένο ποσοστό απόδοσης για τις επενδύσεις κεφαλαίου της — το οποίο αντιλαμβάνεται στα επιτόκια που χρεώνει στους πελάτες. Οι επικριτές του Dominion και οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου υπεράκτιων αιολικών της Deeds υποστηρίζουν ότι αυτή η δομή δημιουργεί υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές και αποθαρρύνει την Dominion από την απόκτηση αιολικής ενέργειας μέσω των λεγόμενων συμφωνιών αγοράς ενέργειας (PPAs) από άλλους παρόχους, αφήνοντας πιθανώς αμελητέα τις καλές προσφορές.

«Η Dominion Energy δεν υποστηρίζει αυτή τη νομοθεσία», δήλωσε η Ruby, η εκπρόσωπος της Dominion, σε μια δήλωση στο Inside Climate News. «Το ρυθμιζόμενο μοντέλο χρησιμότητας της Virginia λειτουργεί, ενώ το μοντέλο PPA αποτυγχάνει», είπε, υποδεικνύοντας ότι η λιτανεία των ακυρώσεων υπεράκτιων αιολικών σε άλλα μέρη του Ατλαντικού ήταν απόδειξη ότι οι συμφωνίες αγοράς ενέργειας αύξαναν το κόστος και καθυστερούσαν τα έργα.

Οι προγραμματιστές που αποχωρούν από αυτά τα έργα ανέφεραν τον πληθωρισμό και τους περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού ως κύρια ανησυχία τους.

«Έχουμε ένα καλό μοντέλο στη Βιρτζίνια και γι' αυτό οδηγούμε το έθνος στον υπεράκτιο άνεμο», είπε η Ρούμπι. «Ας μην το σπάσουμε». Η Ruby δεν είπε πώς η Dominion σχεδιάζει να προμηθευτεί τα υπόλοιπα γιγαβάτ υπεράκτιου ανέμου που απαιτούνται από το VCEA.

Για ορισμένους, το νομοσχέδιο της Deeds είναι μια συνέχεια ενός αγώνα δεκαετιών για να φέρει ανταγωνισμό στις ενεργειακές αγορές της Βιρτζίνια. «Πολέμησα την Dominion για μια δεκαετία λέγοντας ότι είχαν πάρα πολλή εξουσία και πάρα πολύ μονοπώλιο», είπε ο Chap Petersen, πρώην γερουσιαστής. «Πιστεύω πολύ ακράδαντα στον διαχωρισμό στον τρόπο που παρέχουμε ηλεκτρική ενέργεια».

Η έλλειψη ανταγωνισμού και το εγγυημένο ποσοστό απόδοσης της επένδυσης κεφαλαίου από τους συντελεστές βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας της Βιρτζίνια δημιουργεί ένα «κίνητρο για να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις κεφαλαίου έναντι άλλων πιθανών προσεγγίσεων», είπε ο Shobe. “Αν κάποιος άλλος κάνει την επένδυση κεφαλαίου και η Dominion αγοράσει την ηλεκτρική ενέργεια, δεν θα έχει ποσοστό απόδοσης από αυτό.”

Διαβάστε περισσότερα  Ένα Boutique Hotel βοηθά να εξηγηθούν τα οφέλη της συνεργασίας των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας

Ο Shobe είπε ότι το SB 578 μπορεί να υποδεικνύει ότι ορισμένοι νομοθέτες στη Βιρτζίνια πιστεύουν ότι είναι καιρός «να βγουν έξω από ένα συμβόλαιο κανονικού μονοπωλιακού παρόχου και να πουν στον Dominion, «Όχι, σε κάποια από αυτήν τη νέα ακριβή γενιά, θα προχωρήσουμε με ένα νέο σχέδιο. “”

Ρωγμές στη φαινομενικά αδιαπέραστη πολιτική θωράκιση του Dominion —η εταιρεία κοινής ωφέλειας έχει ξοδέψει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε πολιτικές δωρεές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πολιτικών κύκλων—άρχισαν να σχηματίζονται τον περασμένο Φεβρουάριο όταν το Deeds και ένα δικομματική συμμαχία ψήφισε νομοθεσία που μείωσε την ικανότητα της Dominion να ορίζει τα δικά της ποσοστά, προς έκπληξη των πολιτικών παρατηρητών σε όλη τη χώρα.

Η νέα νομοθεσία της Deeds που επικεντρώνεται στην υπεράκτια αιολική ενέργεια θα σήμαινε αυξημένο ανταγωνισμό για το Dominion σε μια ανοδική αγορά, δήλωσε ο Evan Vaughan, εκτελεστικός διευθυντής του Mid-Atlantic Renewable Energy Coalition, μιας ομάδας προγραμματιστών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας που βοήθησαν στη δημιουργία ορισμένων τη γλώσσα στο λογαριασμό του Deeds. «Οι συνολικές ενεργειακές απαιτήσεις είναι τεράστιες», είπε ο Vaughan. Αρκετές από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια ψήφισαν πρόσφατα νομοθεσία με πιο φιλόδοξα σύνολα γιγαβάτ από τα 5,2 γιγαβάτ που απαιτούνται βάσει του VCEA, πρόσθεσε.

«Ο ανταγωνισμός είναι καλό πράγμα. Οδηγεί σε καλύτερο σχηματισμό τιμών, δηλαδή στην εύρεση της βέλτιστης τιμής που μπορεί να προσφέρει η αγορά για ένα έργο. Αυξάνει τη διαφάνεια από τη σκοπιά ενός καταναλωτή ή καταναλωτή από τη Βιρτζίνια, ώστε να γνωρίζουν ότι αποκομίζουν την καλύτερη αξία από αυτό το έργο», είπε.

Μόλις λίγα ναυτικά μίλια νότια του αιολικού πάρκου Virginia Beach του Dominion, στις ακτές της παραλίας Kitty Hawk στη Βόρεια Καρολίνα, βρίσκεται ένα άλλο μελλοντικό αιολικό πάρκο, δυνητικά ικανό να παρέχει αρκετή ενέργεια για να εκπληρώσει τις υπεράκτιες απαιτήσεις αιολικής λειτουργίας του VCEA. Η Avangrid, μια ενεργειακή εταιρεία που κατέχει τη μίσθωση σε αυτήν την περιοχή, είπε ότι προσπάθησε να καταλήξει σε συμφωνία με την Dominion για την πώληση της ενέργειας κοινής ωφέλειας από την τοποθεσία της μόλις ολοκληρωθεί.

Αυτές οι συνομιλίες «δεν έχουν πάει πολύ μακριά», είπε ο Ken Kimmel, επικεφαλής ανάπτυξης offshore στην Avangrid, η οποία συνέβαλε στη δημιουργία του λογαριασμού της Deeds.

Το αιολικό πάρκο Kitty Hawk -το οποίο η εταιρεία είπε ότι θα μπορούσε να αποδώσει περίπου 3,5 γιγαβάτ ενέργειας – εξακολουθεί να αναμένει ομοσπονδιακές άδειες. «Εάν ήμασταν σε θέση να συνάψουμε μια συμφωνία αγοράς ενέργειας, θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε και να λειτουργήσουμε εγκαίρως το έργο για να τηρήσουμε την προθεσμία του 2034», είπε ο Κίμελ.

Αυτή η ιστορία χρηματοδοτείται από αναγνώστες σαν εσάς.

Η μη κερδοσκοπική εφημερίδα μας παρέχει βραβευμένη κλιματική κάλυψη δωρεάν και διαφήμιση. Βασιζόμαστε σε δωρεές από αναγνώστες όπως εσείς για να συνεχίσουμε. Παρακαλούμε δωρίστε τώρα για να στηρίξετε το έργο μας.

Διαβάστε περισσότερα  Θα μπορούσε σύντομα να γίνει πολύ πιο εύκολο να κατασκευαστεί ηλιακή ενέργεια στις δυτικές ΗΠΑ

Δώρισε τώρα

Αλλά η Κυριαρχία μπορεί ακόμα να είναι σε θέση να κατασκευάσει ένα άλλο δικό του αιολικό πάρκο στον Ατλαντικό. Αυτό το καλοκαίρι, το Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) θα δημοπρατήσει συνολικά 277.948 υπεράκτια στρέμματα που καλύπτει δύο κομμάτια νερού ωκεανού για ανάπτυξη στην περιοχή του κεντρικού Ατλαντικού, το ένα κοντά στη Βιρτζίνια.

Καθώς αρκετές πολιτείες της Ανατολικής Ακτής συνεχίζουν να απαιτούν υπεράκτια αιολική ενέργεια για να εκπληρώσουν τις νομικά δεσμευτικές εντολές τους, ο Vaughan αναμένει ότι ο ανταγωνισμός για αυτές τις μισθώσεις θα είναι έντονος. «Είτε κάποιος άλλος θα το κερδίσει, όχι το Dominion. Τότε αυτή η περιοχή πιθανότατα θα προμηθεύει το Μέριλαντ, επειδή το Μέριλαντ έχει πάνω από 6,5 γιγαβάτ ανεκπλήρωτης ζήτησης», είπε ο Βον. «Ή, το Dominion κερδίζει και θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να τροφοδοτήσουν τη Βιρτζίνια».

Το προηγούμενο αποτέλεσμα μπορεί να αφήσει το Dominion χωρίς σαφή πορεία για την εκπλήρωση των απαιτήσεων VCEA, είπε ο Vaughan, δεδομένου ότι οι επιλογές για μελλοντική ομοσπονδιακή μίσθωση στον Ατλαντικό είναι ασαφείς.

Ο Βον πρόσθεσε ότι το Dominion θα μπορούσε ακόμα να κερδίσει περιοχές σε ομοσπονδιακή δημοπρασία το 2024 και αυτό το νομοσχέδιο θα εξακολουθούσε να βοηθά στη μείωση των τιμών για τους συντελεστές της Βιρτζίνια. Εάν το Υπουργείο Ενέργειας της Βιρτζίνια μπορούσε να αποφασίσει να αναζητήσει αλλού για υπεράκτια αιολική ενέργεια, η Dominion «θα έπρεπε να ανταγωνιστεί σε ίσους όρους ανταγωνισμού με άλλους προγραμματιστές», είπε ο Vaughan. «Στο τέλος της ημέρας —ακόμα κι αν το Dominion καταλήξει να κερδίσει— οι καταναλωτές της πολιτείας μπορούν να γνωρίζουν ότι πήραν την καλύτερη συμφωνία».

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο της Deeds δεν θα άλλαζε τη μονοπωλιακή θέση της Dominion. Αντίθετα, θα διασφαλίσει ότι το κράτος μπορεί να εξετάσει ένα ευρύ φάσμα προσφορών για την κάλυψη των αναγκών του σε υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Το νομοσχέδιο «δεν ανοίγει το υπόλοιπο φορτίο τους στον ανταγωνισμό», δήλωσε ο Kim Harriman, ανώτερος αντιπρόεδρος δημοσίων και ρυθμιστικών υποθέσεων της Avangrid. Η Dominion θα εξακολουθούσε να «διατηρεί την πλειοψηφία του μονοπωλιακού της καθεστώτος», είπε.

Το επόμενο έτος, οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου ελπίζουν ότι η Επιτροπή του Κανονισμού Ηλεκτρικής Χρήσης της Βιρτζίνια θα μελετήσει την προτεινόμενη νομοθεσία για να καθορίσει, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις της στο ποσοστό απόδοσης του Dominion και στις αμοιβές των πληρωτών.