Η απόσυρση του ιδιοκτήτη από το υπεράκτιο έργο αιολικής ενέργειας υπονομεύει τα σχέδια καθαρής ενέργειας του Μέριλαντ

Η απόσυρση του ιδιοκτήτη από το υπεράκτιο έργο αιολικής ενέργειας υπονομεύει τα σχέδια καθαρής ενέργειας του Μέριλαντ

Η δανική ενεργειακή εταιρεία Ørsted αποχώρησε από τη συμφωνία με τη Mayland για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο που σχεδιάζει να κατασκευάσει στις ακτές της Ocean City, ρίχνοντας μια σκιά στην ικανότητα του Maryland να επιτύχει τον στόχο της για 100% καθαρή ενέργεια έως το 2035.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αποτελεί βασικό στοιχείο στη στρατηγική καθαρής ενέργειας του κυβερνήτη Wes Moore. Ο Moore υπέγραψε τον νόμο για την προώθηση των υπεράκτιων πόρων αιολικής ενέργειας (POWER) τον Απρίλιο του 2023, δεσμεύοντας την πολιτεία σε στόχο να παράγει 8,5 GW αιολικής ενέργειας έως το 2031. Η πολιτεία αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίτευξη του εθνικού στόχου των 30 GW στο υπεράκτια αιολική ενέργεια έως το 2030.

Σε ένα δήλωση την Πέμπτη, η Ørsted είπε ότι αποσύρεται από τα έργα Skipjack 1 και 2, τα οποία θα έχουν συνδυασμένη ισχύ παραγωγής 966 MW, επειδή δεν ήταν πλέον δυνατή η χρηματοδότηση του έργου με βάση τα προβλεπόμενα έσοδα από τις πληρωμές του κράτους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γνωστά ως OREC και εγκεκριμένα από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας του Μέριλαντ (PSC).

Η εταιρεία είπε ότι το ποσοστό καθαρής ενέργειας που έθεσε η PSC όταν ενέκρινε την Skipjack Wind το 2017 και το 2021 «δεν ήταν πλέον εμπορικά βιώσιμο λόγω των σημερινών δύσκολων συνθηκών της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, των υψηλών επιτοκίων και των περιορισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού».

Προσλαμβάνουμε!

Ρίξτε μια ματιά στα νέα ανοίγματα στο newsroom μας.

Δείτε θέσεις εργασίας

Παρά την αποχώρηση από το έργο, ο Ørsted είπε ότι η εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει να προωθεί την ανάπτυξη και την αδειοδότηση για το συνδυασμένο έργο, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής του ενημερωμένου σχεδίου κατασκευής και λειτουργίας στο Γραφείο Διαχείρισης Ενέργειας Ωκεανών (BOEM). Η απόσυρση δεν αποτελεί οριστική ακύρωση, αλλά δεν είναι σαφές ποια μελλοντικά βήματα θα χρειαστούν για να διατηρηθεί το έργο στη ζωή.

«Ο κυβερνήτης Μουρ είναι απογοητευμένος από τα νέα της επανατοποθέτησης του έργου Skipjack Wind από τον Ørsted, μια προσπάθεια που έχει την ικανότητα να επηρεάσει τις ζωές τόσων πολλών κατοίκων του Μέριλαντ», δήλωσε ο Έλιοτ Κάρτερ, γραμματέας Τύπου του γραφείου του κυβερνήτη. Είπε ότι η κυβέρνηση του Μουρ θα συνεχίσει να εργάζεται με νομοθέτες, ομοσπονδιακούς εταίρους, υπεράκτιους κατασκευαστές αιολικής ενέργειας και υποστηρικτές για να βοηθήσει το Μέριλαντ να επιτύχει τον στόχο της πολιτείας για 100 τοις εκατό καθαρή ενέργεια έως το 2035. «Εάν πρόκειται να είναι η δεκαετία του Μέριλαντ, πρέπει να συνεχίσουμε να πιέστε προς τα εμπρός για να επιτύχετε τους φιλόδοξους στόχους της πολιτείας για το κλίμα και ο κυβερνήτης είναι αφοσιωμένος όσο ποτέ στο να κάνει ακριβώς αυτό», είπε ο Κάρτερ σε γραπτή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα  DIY Cake Smash Tips - Love.Laugh.Explore.

Τα συνολικά εγκεκριμένα υπεράκτια αιολικά έργα του Μέριλαντ, τα οποία περιλαμβάνουν την Skipjack Wind της Ørsted και την Momentum Wind της US Wind, ανέρχονται σε 2.022,5 MW. Μόλις συνδεθούν, τα έργα θα έχουν αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν περίπου 600.000 σπίτια και να υποστηρίξουν 12.000 άμεσες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τη φάση ανάπτυξης και κατασκευής, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενέργειας του Μέριλαντ.

Τον Δεκέμβριο, η προσφορά μίσθωσης της κυβέρνησης Μπάιντεν για υπεράκτια αιολικά έργα άφησε έξω ένα μεγάλο κομμάτι γης στα ανοικτά των ακτών του Μέριλαντ στον Ατλαντικό που είχε προηγουμένως εγκρίνει το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ, ωθώντας τους υποστηρικτές και τις βιομηχανικές ομάδες να αμφισβητήσουν εάν η τελική έκταση θα ήταν επαρκής για το Μέριλαντ και άλλα κράτη του μέσου Ατλαντικού να επιτύχουν τους νομικά δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών και καθαρής ενέργειας.

“Τα χθεσινά νέα από το Ørsted είναι απογοητευτικά – το έργο Skipjack ήταν ένα σημαντικό συστατικό για την προώθηση των στόχων καθαρής ενέργειας του Μέριλαντ”, δήλωσε ο Frederick Hoover, πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας του Μέριλαντ, η οποία θα έχει λόγο για το θέμα στο μέλλον.

Σε δήλωσή του, ο Χούβερ είπε ότι η Επιτροπή παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας στο Μέριλαντ και σημείωσε ότι το έργο US Wind συνεχίζει να κινείται μέσω της ομοσπονδιακής διαδικασίας έγκρισης.

Ο Jamie DeMarco, διευθυντής του Chesapeake Climate Action Network στο Μέριλαντ, δήλωσε ότι η Ørsted συμφώνησε να παραδώσει ενέργεια σε μια συγκεκριμένη τιμή το 2019, αλλά λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, η εταιρεία δεν μπορεί πλέον να παραδίδει την ενέργεια σε αυτή την τιμή. «Εξακολουθούν να ψάχνουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, αλλά χρειάζονται ένα διαφορετικό συμβόλαιο επειδή το συμβόλαιο που υπέγραψαν δεν αναπροσαρμόστηκε στον πληθωρισμό», είπε ο DeMarco. «Το σημαντικό είναι ότι δεν πρόκειται για ακύρωση, σε αντίθεση με το Νιου Τζέρσεϊ όπου τα έργα της εταιρείας βρίσκονται σε αναμονή».

Διαβάστε περισσότερα  Ανακεφαλαίωση τέταρτου τριμήνου - Love.Laugh.Explore.

Το φθινόπωρο, Ο Ørsted ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει δύο υπεράκτια αιολικά έργα της ακτής του Νιου Τζέρσεϋ, Ocean Wind 1 και 2, επικαλούμενα έργα και επιτρέποντας καθυστερήσεις και κυμαινόμενα επιτόκια. Με προγραμματισμένη ισχύ 1.100 MW και 1.148 MW αντίστοιχα, τα Ocean Wind 1 και 2 ήταν τα μεγαλύτερα έργα του Ørsted, αλλά έχουν σταματήσει, προσθέτοντας την ταλαντευόμενη κατάσταση γύρω από την υπεράκτια αιολική βιομηχανία.

Ο Del. Lorig Charkoudian, Δημοκρατικός από την Κομητεία Μοντγκόμερι, χαρακτήρισε την απόφαση του Ørsted «σίγουρα απογοητευτική» και «ένα εμπόδιο για να φτάσει εκεί που πρέπει να πάει το κράτος». Το Μέριλαντ θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατασκευή και τη λειτουργία υπεράκτιων αιολικών, είπε.

«Η απόσυρση του Skipjack ήταν απογοητευτική, ειδικά για τα μέλη μας που υποστήριξαν τα έργα για έξι χρόνια», δήλωσε ο Sam Salustro, αντιπρόεδρος στρατηγικής επικοινωνίας στο Oceantic Network, το οποίο αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία υπεράκτιων και ωκεανών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Αλλά αυτή η ενέργεια μπορεί να ξεκλειδώσει νέα εργαλεία για να διατηρήσει το εναπομείναν χαρτοφυλάκιο της πολιτείας σε καλό δρόμο και να δημιουργήσει νέους δρόμους για την επανεισδοχή του Skipjack στην αγορά ενέργειας του Μέριλαντ σε μελλοντική ημερομηνία».

Ο Salustro είπε ότι αυτή η εβδομάδα καταδεικνύει την άμπωτη και τη ροή της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας, φέρνοντας τόσο αποσύρσεις έργων όσο και νέα βραβεία. «Η υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ προχωρά, αλλά όχι χωρίς μερικά χτυπήματα και σκοντάφτισμα. Ωστόσο, η τροχιά του είναι ξεκάθαρη και το μέλλον του λαμπρό, συμπεριλαμβανομένου και εδώ στο Μέριλαντ», πρόσθεσε.

Αυτή η ιστορία χρηματοδοτείται από αναγνώστες σαν εσάς.

Η μη κερδοσκοπική εφημερίδα μας παρέχει βραβευμένη κλιματική κάλυψη δωρεάν και διαφήμιση. Βασιζόμαστε σε δωρεές από αναγνώστες όπως εσείς για να συνεχίσουμε. Παρακαλούμε δωρίστε τώρα για να στηρίξετε το έργο μας.

Δώρισε τώρα

Οι περισσότερες από αυτές τις οπισθοδρομήσεις έχουν προκληθεί από προσωρινά ζητήματα όπως η κλιμάκωση του κόστους από τα υψηλότερα επιτόκια και ο πληθωρισμός, καθώς και οι περιορισμοί και τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού, δήλωσε η Τζούλια Κόρτρεϊ, αναπληρώτρια διευθύντρια πολιτικής για την Evergreen Action, έναν οργανισμό υπεράσπισης του κλίματος. «Εάν η Ørsted και το Maryland προχωρήσουν γρήγορα στην επανατοποθέτηση της περιοχής μίσθωσης για μελλοντικές προσκλήσεις, μπορούμε να διατηρήσουμε την υπεράκτια ανάπτυξη αιολικής ενέργειας του Maryland σε καλό δρόμο». Η έγκαιρη ομοσπονδιακή έγκριση, όπως η έγκριση νέων χώρων μίσθωσης και η αδειοδότηση, θα ήταν κρίσιμης σημασίας για την αποτροπή τυχόν πρόσθετων καθυστερήσεων, πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα  Ποιος πληρώνει για τον καθαρισμό όταν ένα ηλιακό έργο φτάνει στο τέλος της ζωής του;

«Το Μέριλαντ μπορεί να λάβει περαιτέρω βήματα για τη μεταρρύθμιση των διαδικασιών προμηθειών για να προστατεύσει τους πληρωτές και τους καταναλωτές από τις κλιμακώσεις του κόστους, να ενισχύσει τις περιφερειακές συνεργασίες και τις επενδύσεις στην ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού και να αναπτύξει περαιτέρω τις λιμενικές υποδομές», είπε.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας Equinor και BP ακύρωσαν τη συμφωνία τους με την πολιτεία της Νέας Υόρκης για πώληση ενέργειας από το προτεινόμενο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, Empire Wind 2, επικαλούμενες προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αύξηση του πληθωρισμού και υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Στο Μέριλαντ, «ο κυβερνήτης έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη των υπεράκτιων ανέμων και πιστεύω ότι όλα τα μέρη θέλουν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για να δουν αν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε σε νέους δρόμους», δήλωσε ο Paul Pinsky, διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Μέριλαντ, που παρέχει πολιτική συμβολή προς το κράτος για το χαρτοφυλάκιο καθαρής ενέργειας. Είπε ότι αν και είναι πρόωρο να πούμε ποιες επιλογές υπάρχουν για την αναζωπύρωση του ακυρωμένου έργου, η διοίκηση θέλει να ακολουθήσει κάθε δυνατό δρόμο για να διασφαλίσει ότι ο στόχος του κράτους για 100 τοις εκατό καθαρή ενέργεια έως το 2035 θα γίνει πραγματικότητα.